Carpaccio z buraków
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W wodzie z solą, octem (dzięki niemu nie tracą koloru) i cukrem wcześniej umyte buraki gotujemy w skórce do miękkości. Kiedy ostygną, obieramy, a następnie przekładamy do dużego naczynia.
Czas przygotować marynatę: na płycie grzewczej gotujemy wodę z octem, cebulą przekrojoną na pół, cukrem oraz przyprawami.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Studzimy, po czym zalewamy buraki marynatą. Przykryte odstawiamy do lodówki na 24 lub 48 godz.
Buraki kroimy w cienkie i równej wielkości plasterki. Rozkładamy je starannie w dwóch rzędach na talerzu, zachowując kolejność krojenia.
Carpaccio z buraków podajemy z kozim serem. Przystawkę dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz natką pietruszki.
Komentarze