Carpaccio z buraków
![Carpaccio z buraków](https://akademiasmaku.pl/storage/7832/conversions/carpaccio-z-burakow-5014-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10010/conversions/FZfTcRoLYsVx53-thumb.webp)
W wodzie z solą, octem (dzięki niemu nie tracą koloru) i cukrem wcześniej umyte buraki gotujemy w skórce do miękkości. Kiedy ostygną, obieramy, a następnie przekładamy do dużego naczynia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10011/conversions/iZUimVSSNbCI1n-thumb.webp)
Czas przygotować marynatę: na płycie grzewczej gotujemy wodę z octem, cebulą przekrojoną na pół, cukrem oraz przyprawami.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10012/conversions/cqMih10FSJioMG-thumb.webp)
Studzimy, po czym zalewamy buraki marynatą. Przykryte odstawiamy do lodówki na 24 lub 48 godz.
Buraki kroimy w cienkie i równej wielkości plasterki. Rozkładamy je starannie w dwóch rzędach na talerzu, zachowując kolejność krojenia.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/10013/conversions/IUZJFZpP9RFqVh-thumb.webp)
Carpaccio z buraków podajemy z kozim serem. Przystawkę dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz natką pietruszki.
Komentarze