Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

10 średnich buraków
ser kozi

Marynata:
1 cebula
3 szklanki wody
1 szklanka octu jabłkowego
3 łyżki soli
6 łyżek cukru
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 szalotki
15 ziarenek pieprzu

Opis wykonania

1

W wodzie z solą, octem (dzięki niemu nie tracą koloru) i cukrem wcześniej umyte buraki gotujemy w skórce do miękkości. Kiedy ostygną, obieramy, a następnie przekładamy do dużego naczynia.

2

Czas przygotować marynatę: na płycie grzewczej gotujemy wodę z octem, cebulą przekrojoną na pół, cukrem oraz przyprawami.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.



Bosh Logo
Bosh
3

Studzimy, po czym zalewamy buraki marynatą. Przykryte odstawiamy do lodówki na 24 lub 48 godz.

Buraki kroimy w cienkie i równej wielkości plasterki. Rozkładamy je starannie w dwóch rzędach na talerzu, zachowując kolejność krojenia.

4

Carpaccio z buraków podajemy z kozim serem. Przystawkę dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz natką pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam buraki pod każdą postacią, tutaj fajnie buraczki obsypać orzechami włoskimi :)
Marzenna
Przystawka z buraków idealnie się komponuje z serem kozim.Jest taka delikatna i pyszniutka.
tomusczar
Mniam, polecam - moja kompozycja to jeszcze orzechy, rukola i sos z musztardy, oliwy, miodu i cytryny.
fiziowaaa
Bardzo smaczne carpaccio, polecam