

Różnego rodzaju warzywa i owoce to niezwykle ważne źródło witamin i minerałów, dlatego powinniśmy dążyć do tego, by jak najczęściej wplatać je w swój codzienny jadłospis. Jeżeli szukasz pomysłu na zdrowy lunch lub lekką kolację, koniecznie wypróbuj tą prostą i pyszną sałatkę z pieczonego buraka, z dodatkiem ryżu i majonezu!
Wskazówka – Bez obaw możesz oczywiście pominąć majonez i dodać więcej jogurtu naturalnego. Przy braku czasu buraki pieczone możesz zastąpić gotowanymi (gotowe kupisz w marketach), choć wtedy smak będzie o wiele mniej intensywny.
Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem buraków: Buraki
Buraki upiecz (warto to zrobić np. dzień wcześniej) – surowe, obrane umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Pozostaw do ostudzenia.
Ryż ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź. Upieczone buraki pokrój w niedużą kostkę, przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Do buraków dodaj ugotowany wcześniej ryż i wymieszaj całość z przygotowanym sosem.
Szukasz dobrego piekarnika? Sprawdź propozycje od Bosch: Piekarniki Bosch
Sałatkę możesz podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić lekko przed podaniem w lodówce. Doskonale sprawdzi się zarówno jako zdrowa kolacja jak i jako lekka przystawka czy dodatek do mięs i dań z grilla.
Smacznego!