Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Świąteczne przepisy: keks orzechowy

Świąteczne przepisy: keks orzechowy
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto idealne na święta nawet dla osób na diecie.

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju roślinnego
120 g cukru
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mała filiżanka wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Opis wykonania

Ciasto robi się bardzo szybko i nawet najbardziej zabiegane osoby znajdą chwilę, by je upiec.

Opis wykonania:

  1. Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
  2. Orzechy i czekoladę posiekaj w grubą kostkę.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj olej, białka i przestudzoną kawę. Połącz mąkę z proszkiem i solą  Cały czas miksując dodawaj po łyżce do masy. Gdy całość będzie jednolita dodaj czekoladę i orzechy i wymieszaj ręcznie.
  4. Piecz w 180°C przez około 45 minut lub do „suchego patyczka”.

TIP

  • Czekoladę i orzechy możesz obtoczyć w łyżce mąki. Zapobiegnie to ich opadaniu podczas pieczenia.
  • Do kawy można dodać ulubiony likier lub rum.
  • Jeśli masz więcej czasu ubij białka na pianę. Ciasto będzie bardziej puszyste.

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Super do kakao, bardzo lubię rano zjeść takie słodkości! Smaczne na maksa!
Lalaxo
Jesień i zima to czas na orzechowe wypieki. Ten keks jest wybitny.