Świąteczne przepisy: keks orzechowy
10 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ciasto idealne na święta nawet dla osób na diecie.
Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju roślinnego
120 g cukru
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów laskowych
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mała filiżanka wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Świąteczne przepisy: keks orzechowy
Świąteczne przepisy: keks orzechowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto robi się bardzo szybko i nawet najbardziej zabiegane osoby znajdą chwilę, by je upiec.
Opis wykonania:
- Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia.
- Orzechy i czekoladę posiekaj w grubą kostkę.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj olej, białka i przestudzoną kawę. Połącz mąkę z proszkiem i solą Cały czas miksując dodawaj po łyżce do masy. Gdy całość będzie jednolita dodaj czekoladę i orzechy i wymieszaj ręcznie.
- Piecz w 180°C przez około 45 minut lub do „suchego patyczka”.
TIP
- Czekoladę i orzechy możesz obtoczyć w łyżce mąki. Zapobiegnie to ich opadaniu podczas pieczenia.
- Do kawy można dodać ulubiony likier lub rum.
- Jeśli masz więcej czasu ubij białka na pianę. Ciasto będzie bardziej puszyste.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Komentarze