Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealne na nagłą wizytę gości lub spontaniczny piknik nad jeziorem.

Składniki

Ciasto
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub owsianej)
1 szklanka mąki jasnej (pszennej lub owsianej)
4 jabłka
3 duże jajka kurze (lub 4 małe)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki brązowego cukru lub erytrytolu
3 łyżki jogurtu naturalnego (lub 1/2 szklanki dowolnego mleka)
1/2 kostki masła 82%
Laska wanilii
Szczypta soli

Kruszonka
1/2 kostki masła 82% tłuszczu
1/2 szklanki mąki (najlepiej pół na pół pełnoziarnistej i jasnej)
1/2 szklanki brązowego cukru lub erytrytolu
Dwie garście orzechów włoskich

Opis wykonania

Czasem sytuacja wymaga szybkich działań i równie szybkich rezultatów. Tak samo jest i w kuchni – nagłe odwiedziny znajomych, spontaniczny wyjazd albo nagła ochota na „coś słodkiego”. Co wtedy? Szybkie ucierane ciasto posypane kruszonką. Jabłkowe oczywiście, bo kto nie lubi szarlotki? A w połączeniu z orzechami to zupełna bajka!

Opis przygotowania:

  1. Połącz suche składniki ciasta: mąki, cynamon, proszek do pieczenia, cukier.
  2. Jabłka umyj i obierz ze skóry, a następnie przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę lub półtalarki.
  3. W rondelku, na wolnym ogniu rozpuść masło.
  4. Do suchych składników dodaj jogurt, jaja i rozpuszczone masło. Całość utrzyj lub zmiksuj na wolnych obrotach.
  5. Do ciasta dodaj wnętrze laski wanilii i jeszcze chwilę miksuj.
  6. Następnie dodaj pokrojone jabłka i przemieszaj (nie miksuj!).
  7. Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  8. Przygotuj kruszonkę: zmiel orzechy, połącz je z pozostałymi składnikami kruszonki.
  9. Rozetrzyj kruszonkę palcami nad ciastem, posypując całą powierzchnię.
  10. Ciasto piecz 45 minut w temperaturze 170-180 stopni. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto się do niego nie przykleja.

TIP DIETETYCZNY

  • Do ciasta warto wybrać jabłka, które charakteryzują się lekką kwaskowatością. Najlepiej sprawdzą się: ligol, papierówka, gloster i antonówka. Szara reneta to natomiast odmiana raczej kwaskowata – bardziej pasuje do szarlotki z dodatkiem lodów. Jakiekolwiek owoce wybierzemy, dostarczymy organizmowi błonnika oraz witamin C, A, E, K oraz kwercetynę. Ta ostatnia działa korzystnie w kwestii alergii, stanów zapalnych, problemów z układem krwionośnym.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania szybkiego ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych