Z czym podawać steka? Poznaj dodatki do steka
- Z czym podać steka? Z masłem!
- Z czym podać steka? Z warzywami!
- Z czym podać steka? Z sosami na bazie owoców
Niewątpliwie to on gra główną rolę na talerzu, jednak nie obyłoby się bez dodatków. W gorączce gotowania nie zapomnij zastanowić się z czym podasz steki!
Z czym podać steka? Z masłem!
Masło idealnie pasuje do steków. Nadaje mu kremową konsystencję, a jednocześnie nie zaburza mięsnego smaku. Możemy podawać je z dodatkiem przypraw, albo podsmażyć na maśle pieczarki, cebulę i czosnek.
Jeśli chcesz stworzyć maślany dodatek, pamiętaj by masło było zmiękczone, a nie stopione, gdyż stopione wniknie w mięso.
Z czym podać steka? Z warzywami!
Dodatek w sam raz dla wielbicieli zdrowego odżywania. Wymieszaj liście sałaty z plasterkami ogórka i pokrojonymi pomidorami. Całość zalej sosem winegret i gotowe! Równie dobrze pasować będą wszystkie lekkie sałatki i surówki, np. colesław, caesar czy sałatki na bazie rukoli i roszponki.
Jako warzywny dodatek sprawdzi się także puree np. z marchewki, selera czy ziemniaków. Warto spróbować także karmelizowanych owoców np. marchewki.
Z czym podać steka? Z sosami na bazie owoców
Sosy na bazie owoców doskonale podkreślą smak wołowiny. Jeśli więc chcesz, by to mięso było głównym i jednym bohaterem Twojego dania, odpowiedź na pytanie "z czym podawać steka?" jest jedna – sosy owocowe.
Sos śliwkowy
1 szklankę powideł śliwkowych wymieszaj z 6 łyżkami cukru, 2 łyżkami octu winnego, 4 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami wody. Wszystkie składniki wymieszaj razem i podgrzewaj do momentu zagotowania. Gdy sos się zagotuje, duś całość przez kolejne 3 minuty.
Sos z truskawek
Owoce rozdrobnij i wymieszaj z czerwonym winem lub octem balsamicznym (1/3 szklanki na 25 dag owoców). Całość gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Dodaj mały kubek jogurtu naturalnego i gotuj przez kolejne 2 minuty. Pod koniec dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Sos porzeczkowy
Do garnka wsyp dwie szklanki obranych czerwonych porzeczek. Dodaj 6 łyżek wody i 4 łyżki cukru. Porzeczki gotuj przez około 10 minut aż zmiękną. Pod koniec dopraw je szczyptą kardamonu.