Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczeń wołowa z musztardą, cebulą, marchwią, selerem, jagodami jałowca i czerwonym winem.

Składniki

1,2 kg pieczeni wołowej z łopatki
1 łyżka średnio ostrej musztardy
sól, czarny pieprz
2 łyżka masła
cebule
marchwie
75 g selera
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 l mocnego czerwonego wina
600 ml wywaru z wołowiny
jagody jałowca
liście laurowe
ziaren białego pieprzu
2 łyżka ciemnego zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Mięso cienko posmarować musztardą i przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę, marchew i seler i pokroić w drobną kostkę.Podgrzać komorę gotowania. Rozgrzać masło w brytfannie. Mięso zrumienić ze wszystkich stron musztardy na średnim ogniu i wyjąć. Warzywa dodać do tłuszczu ze smażenia i obsmażyć mieszając. Dodać przecier pomidorowy i krótko poddusić. Dolewać powoli czerwone wino i nieco zagotować. Włożyć mięso i podlać wywarem z wołowiny. Dodać jagody jałowca, liście laurowe i pieprz ziarnisty i zagotować.

Mięso z warzywami i wywarem przełożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i dusić, jak podano poniżej. Mięso obrócić 1-2 razy. Wyjąć pieczeń i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar z pieczeni przecedzić do garnka przez drobne sito i wygotować do połowy. Dodać zagęszczacz do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń wołową pokroić w plastry i podawać z sosem.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze 150⁰C, podgrzać piekarnik, smażenie: 1 i 3/4-2 godziny.

Wskazówka: pieczeń duszoną można przygotować również używając programu "Wołowina", "Pieczeń duszona, świeża".

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych