Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczeń wołowa z musztardą, cebulą, marchwią, selerem, jagodami jałowca i czerwonym winem.

Składniki

1,2 kg pieczeni wołowej z łopatki
1 łyżka średnio ostrej musztardy
sól, czarny pieprz
2 łyżka masła
cebule
marchwie
75 g selera
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 l mocnego czerwonego wina
600 ml wywaru z wołowiny
jagody jałowca
liście laurowe
ziaren białego pieprzu
2 łyżka ciemnego zagęszczacza do sosów

Opis wykonania

Mięso cienko posmarować musztardą i przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę, marchew i seler i pokroić w drobną kostkę.Podgrzać komorę gotowania. Rozgrzać masło w brytfannie. Mięso zrumienić ze wszystkich stron musztardy na średnim ogniu i wyjąć. Warzywa dodać do tłuszczu ze smażenia i obsmażyć mieszając. Dodać przecier pomidorowy i krótko poddusić. Dolewać powoli czerwone wino i nieco zagotować. Włożyć mięso i podlać wywarem z wołowiny. Dodać jagody jałowca, liście laurowe i pieprz ziarnisty i zagotować.

Mięso z warzywami i wywarem przełożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i dusić, jak podano poniżej. Mięso obrócić 1-2 razy. Wyjąć pieczeń i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar z pieczeni przecedzić do garnka przez drobne sito i wygotować do połowy. Dodać zagęszczacz do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń wołową pokroić w plastry i podawać z sosem.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze 150⁰C, podgrzać piekarnik, smażenie: 1 i 3/4-2 godziny.

Wskazówka: pieczeń duszoną można przygotować również używając programu "Wołowina", "Pieczeń duszona, świeża".

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych