Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sztufada po frankońsku

Opis wykonania

Pieczeń wołowa z musztardą, cebulą, marchwią, selerem, jagodami jałowca i czerwonym winem.

Mięso cienko posmarować musztardą i przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę, marchew i seler i pokroić w drobną kostkę.Podgrzać komorę gotowania. Rozgrzać masło w brytfannie. Mięso zrumienić ze wszystkich stron musztardy na średnim ogniu i wyjąć. Warzywa dodać do tłuszczu ze smażenia i obsmażyć mieszając. Dodać przecier pomidorowy i krótko poddusić. Dolewać powoli czerwone wino i nieco zagotować. Włożyć mięso i podlać wywarem z wołowiny. Dodać jagody jałowca, liście laurowe i pieprz ziarnisty i zagotować.



Mięso z warzywami i wywarem przełożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i dusić, jak podano poniżej. Mięso obrócić 1-2 razy. Wyjąć pieczeń i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar z pieczeni przecedzić do garnka przez drobne sito i wygotować do połowy. Dodać zagęszczacz do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczeń wołową pokroić w plastry i podawać z sosem.



 



Sposób nastawiania:



Piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze 150⁰C, podgrzać piekarnik, smażenie: 1 i 3/4-2 godziny.



Wskazówka: pieczeń duszoną można przygotować również używając programu "Wołowina", "Pieczeń duszona, świeża".