


Przepis na pyszny stek z parmezanowym chipsem, zielonym mchem, polany sosem z rosołu i czerwonego wina.
Do blendera wsyp bułkę tartą, tymianek, rozmaryn i zieloną pietruszkę. Dopraw solą i zmiel wszystko na delikatny zielony mech.
Do miseczki zetrzyj twardy ser na malutkie wiórki, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie i rozłóż cienką warstwę na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku przez około 10-15 minut, w temperaturze 180⁰C, aż chips będzie złoty. Wyciągnij, przestudź i gotowe.
Stek z polędwicy smaż na gorącej patelni przez około 3 minuty z każdej strony z 1 łyżeczką oleju. Kiedy stek będzie już prawie gotowy, dodaj 1 ząbek czosnku, rozmaryn i 1 łyżeczkę masła. Wysmażony stek odłóż na talerzyk, by odpoczął.
Sos: na patelnię wlej rosołek, czerwone wino i całość podbij masłem.