Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Stek z polędwicy wołowej z chipsem parmezanowym i zielonym mchem

Stek z polędwicy wołowej z chipsem parmezanowym i zielonym mchem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Przepis na pyszny stek z parmezanowym chipsem, zielonym mchem, polany sosem z rosołu i czerwonego wina.

Składniki

250 g steku z polędwicy wołowej
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
2 łyżka bułki tartej
1 gałązka szt. tymianku
1 gałązka szt. rozmarynu
1 szt. pęczek pietruszki
Chips parmezanowy:
parmezan lub inny twardy ser
sól, pieprz
Sos:
1 szt. lampka czerwonego wina
rosołek z kurczaka
2 szt. skrzydełka z kurczaka
1 szt. cebula biała
1 szt. ząbek czosnku

Opis wykonania

Mech z zielonych ziół 

Do blendera wsyp bułkę tartą, tymianek, rozmaryn i zieloną pietruszkę. Dopraw solą i zmiel wszystko na delikatny zielony mech.

Chips parmezanowy 

Do miseczki zetrzyj twardy ser na malutkie wiórki, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie i rozłóż cienką warstwę na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku przez około 10-15 minut, w temperaturze 180⁰C, aż chips będzie złoty. Wyciągnij, przestudź i gotowe.

Stek z polędwicy smaż na gorącej patelni przez około 3 minuty z każdej strony z 1 łyżeczką oleju. Kiedy stek będzie już prawie gotowy, dodaj 1 ząbek czosnku, rozmaryn i 1 łyżeczkę masła. Wysmażony stek odłóż na talerzyk, by odpoczął. 

Sos: na patelnię wlej rosołek, czerwone wino i całość podbij masłem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy