Zupa krem z boczniaków
4 porcje
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Zupa krem z boczniaków
Zupa krem z boczniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zupa boczniakowa nie jest potrawą, którą tradycyjnie przyrządza się na co dzień w domach, jednak jej smak czyni z niej mocnego kandydata do tego, bym ten stan rzeczy uległ zmianie. Niewątpliwą przewagą zupy krem nad powszechną pomidorową, czy rosołem jest również to, że sama w sobie jest ona pożywniejsza, przez co nie wymaga dodatków, np. w postaci chleba. Boczniaki bez problemu zakupimy w sklepach przez cały rok. Zdobycie pozostałych składników również nie będzie stanowić problemu.
Jak przygotować zupę z boczniaków?
Obraną i umytą wcześniej cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, a lubczyk siekamy. Wszystko wrzucamy do garnka i dusimy ok. 10 min na maśle.
Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 20 min, następnie przestudzamy i blendujemy.
Tak przygotowany krem ponownie gotujemy, tym razem z dodatkiem kaszy (do jej miękkości), od czasu do czasu mieszając, żeby kasza nie przywarła nam do dna. Na koniec zabielamy śmietaną, którą dodajemy stopniowo, by jej nie zwarzyć. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową, gorącą zupę możemy śmiało udekorować i dosmakować świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak zajadać i pędzić po dokładkę. Smacznego!
Komentarze