Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeśli chcemy przyrządzić danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w dodatku pełne witamin i potrafiące rozgrzać podczas chłodniejszych pór roku, naszą uwagę powinny przykuć zupy w postaci kremu. Zupa krem świetnie smakuje, a dzięki swojej gęstej konsystencji bardzo dobrze i na długo wypełnia żołądek, skutecznie eliminując uczucie głodu. Proponowany przez nas przepis na zupę krem z boczniaków świetnie sprawdza się jako danie główne lub smaczna przekąska między posiłkami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

500 g boczniaki
200 g cebula
50 g masło
1 g posiekany lubczyk
800 g bulion warzywny
50 g kasza jęczmienna
50 ml śmietana słodka
1 garść szczypiorek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Zupa boczniakowa nie jest potrawą, którą tradycyjnie przyrządza się na co dzień w domach, jednak jej smak czyni z niej mocnego kandydata do tego, bym ten stan rzeczy uległ zmianie. Niewątpliwą przewagą zupy krem nad powszechną pomidorową, czy rosołem jest również to, że sama w sobie jest ona pożywniejsza, przez co nie wymaga dodatków, np. w postaci chleba. Boczniaki bez problemu zakupimy w sklepach przez cały rok. Zdobycie pozostałych składników również nie będzie stanowić problemu.

Jak przygotować zupę z boczniaków?

Obraną i umytą wcześniej cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, a lubczyk siekamy. Wszystko wrzucamy do garnka i dusimy ok. 10 min na maśle.

Zobacz: płyty grzewcze

Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 20 min, następnie przestudzamy i blendujemy.

Zobacz: blendery ręczne

Tak przygotowany krem ponownie gotujemy, tym razem z dodatkiem kaszy (do jej miękkości), od czasu do czasu mieszając, żeby kasza nie przywarła nam do dna. Na koniec zabielamy śmietaną, którą dodajemy stopniowo, by jej nie zwarzyć. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Gotową, gorącą zupę możemy śmiało udekorować i dosmakować świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Teraz nie pozostaje nam nic innego, jak zajadać i pędzić po dokładkę. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych