Jak upiec schab, żeby był soczysty?
- Wybór i przygotowanie mięsa schabowego
- Podstawowe zasady pieczenia schabu
- Wędzenie schabu
- Podsumowanie
Upieczenie schabu w taki sposób, by pozostał soczysty i pełen smaku jest nie lada wyzwaniem. Od odpowiedniego przygotowania mięsa schabowego zależy to, czy zachowa ono swoją delikatność. Dowiedz się, jak przyrządzić mięso, które podaje się na różne okazje – wędzone lub pieczone (w rękawie, w naczyniu żaroodpornym, w folii).
Wybór i przygotowanie mięsa schabowego
Mięso schabowe dobrej jakości można poznać po:
- kolorze – preferowana barwa to jasny róż (bladość świadczy o jego zbyt wielkiej miękkości, a ciemny o twardości i suchości);
- błyszczącej oraz wilgotnej powierzchni;
- jego delikatności;
- braku lub małej ilości żyłek i widocznych chrząstek.
Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić schab, przypomnijmy zabieg, który był popularny w dawnej kuchni polskiej. Mowa tutaj o moczeniu mięsa w solance (peklowaniu). Solanka do mięsa pozwala je zakonserwować i dodać aromatu, soczystości, ładnego koloru oraz skutkuje chrupiącą skórką. Wystarczy, że zostawisz schab na całą noc w solance, czyli roztworze wody i soli w proporcjach 1 l wody na 40 g soli.
Podstawowe zasady pieczenia schabu
Zadajesz sobie pytanie, jak upiec schab, żeby nie był suchy? Odpowiadamy! Chodzi o to, by upiec mięso jak najszybciej i w jak najwyższej temperaturze. W efekcie schab nie będzie zeschnięty z wierzchu i oczaruje soczystością w środku. Ile piec schab? Wiele zależy od jego wielkości, np. średnio duże mięso powinno być pieczone przez 45 minut do godziny. A w jakiej temperaturze piec schab? Optymalna wynosi 180–200 stopni Celsjusza. Najlepiej skorzystać z termometru (sondy) do mięsa – powinien wskazywać ok. 70 stopni Celsjusza wewnątrz schabu.
Przeczytaj artykuł: Jak zrobić soczyste, pieczone mięso?
Decydując się na przygotowanie tego rodzaju mięsa, masz do wyboru kilka możliwości:
- schab pieczony w całości;
- soczysty schab pieczony w rękawie;
- soczysty schab pieczony w folii aluminiowej.
Soczysty schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie pojawia się często na wielkanocnym stole. Zobacz, jak go przyrządzić.
- Duży kawałek schabu należy naciąć delikatnie nożykiem.
- Nadziej mięso ząbkami czosnku.
- Natrzyj schab starannie solą oraz mieszanką pasujących do mięsa przypraw z dodatkiem oliwy: grubo zmielonego pieprzu, ziół prowansalskich, słodkiej papryki i mielonego kminku.
- Wstaw mięso do lodówki na całą noc. Po upływie tego czasu włóż schab do rękawa foliowego, a następnie wstaw do piekarnika, który został rozgrzany do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Gotowe!
Schab pieczony w naczyniu żaroodpornym
Schab pieczony w naczyniu żaroodpornym (w całości) to gwarancja zachowania soczystości mięsa. Ułóż cały kawałek mięsa we wspomnianym naczyniu i podlej schab bulionem. Nie zapomnij go zamknąć. W następnym kroku wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na kwadrans. Później odkryj naczynie, zmniejsz temperaturę o 20 stopni i piecz przez 40 minut, podlewając schab bulionem od czasu do czasu. Przez kolejne 20 minut dopiekaj schab w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Poznaj przepis na schab w sosie śliwkowym
Niezbędnym elementem dobrego pieczonego schabu jest aromatyczna marynata, którą natrzesz schab i zostawisz na noc, a minimum na 3 godziny w lodówce. Marynata może składać się z ucieranych: oliwy z oliwek, musztardy, miodu, ziaren jałowca, kolendry, pieprzu, suszonego rozmarynu, tymianku, słodkiej i ostrej papryki oraz czosnku. Schab zyska w ten sposób słodko–pikantny smak.
Schab pieczony w folii aluminiowej
Doprawiony i zamarynowany schab połóż na blasze do pieczenia. Mięso musi zostać umieszczone na folii aluminiowej na plasterkach cebuli. Schab posmaruj masą musztardową, stworzoną z musztardy, świeżego tymianku i cukru, a potem zawiń w folię. Po upływie 120 minut wyjmij mięso z piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i odwiń z folii, a na koniec piecz przez 10 minut, by uzyskać chrupiącą, zarumienioną skórkę oraz wilgotny środek.
Wędzenie schabu
Atutem wędzonego schabu jest dymny zapach oraz charakterystyczny smak i przyciemniony kolor. Jak zrobić soczysty schab wędzony? Istnieją trzy metody wędzenia mięsa:
- na zimno w temperaturze 12–24 stopni – zajmie to zaledwie parę godzin;
- na ciepło w temperaturze 30–50 stopni – przeznacz na to dwa dni;
- na gorąco w temperaturze 40–60 stopni – w tym przypadku wystarczy jedynie godzina.
Do 2 l wody dodaj posiekany czosnek i przyprawy (ziele angielskie, czarny pieprz, liście laurowe, ziarna jałowca, rozmaryn). Całość gotuj przez 10 minut. Dodaj 180 g soli peklowanej, a uzyskaną marynatę zostaw, aby się ostudziła. Potem wstrzyknij solankę do 3 kg schabu, zanurz go w zalewie i odstaw na kilka dni. Owiń mięso siatką wędzarską, zawieś na haku, a kiedy wyschnie, wstaw na parę godzin do wędzarni, by zyskało jasnobrązową barwę. Studź przez 24 godziny. Na koniec sparz schab.
Podsumowanie
Soczysty schab to efekt właściwego przygotowania i pieczenia. Lubisz wyrazisty smak i zapach schabu? Wypróbuj wędzenie mięsa. Masz ochotę na inne kulinarne eksperymenty? Pieczenie schabu w rękawie czy w folii może okazać się świetnym pomysłem.