Schab pieczony w rękawie
![Schab pieczony w rękawie](https://akademiasmaku.pl/storage/7207/conversions/schab-pieczony-w-rekawie-4375-single.webp)
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 4)
Klasyczne potrawy na Wielkanoc zwykle kojarzą się z czasochłonnym przyrządzaniem wielkanocnego śniadania czy obiadu. Tymczasem część z nich możecie przygotować szybko i sprawnie. Takim właśnie rarytasem jest pieczeń ze schabu, którą nie dość że możecie przygotować z wyprzedzeniem, to z powodzeniem zagra główną rolę na wielkanocnym stole.
Składniki
1 kg - schabu
1 główka - czosnku
- oliwa z oliwek
- zioła (np. zioła prowansalskie, słodka papryka, kminek, majeranek, sól, grubo zmielony pieprz)
Schab pieczony w rękawie
Schab pieczony w rękawie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8224/conversions/4f6dvCl5ALDng4-thumb.webp)
Solidny kawałek schabu – umyty i osuszony – natnij delikatnie ostrym nożykiem i nadziewaj ząbkami czosnku.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8225/conversions/BnDeTXqIfXiEnP-thumb.webp)
Natrzyj dokładnie solą i mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy. Proponuję, żeby w skład mieszanki weszła słodka papryka, zioła prowansalskie, grubo zmielony pieprz i odrobina mielonego kminku.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8226/conversions/tmhb7ck5rB8X3Y-thumb.webp)
Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie zapakuj schab do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.
Komentarze