Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Klasyczne potrawy na Wielkanoc zwykle kojarzą się z czasochłonnym przyrządzaniem wielkanocnego śniadania czy obiadu. Tymczasem część z nich możecie przygotować szybko i sprawnie. Takim właśnie rarytasem jest pieczeń ze schabu, którą nie dość że możecie przygotować z wyprzedzeniem, to z powodzeniem zagra główną rolę na wielkanocnym stole.

Składniki

1 kg - schabu
1 główka - czosnku
- oliwa z oliwek
- zioła (np. zioła prowansalskie, słodka papryka, kminek, majeranek, sól, grubo zmielony pieprz)

Opis wykonania

Solidny kawałek schabu – umyty i osuszony – natnij delikatnie ostrym nożykiem i nadziewaj ząbkami czosnku.

Natrzyj dokładnie solą i mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy. Proponuję, żeby w skład mieszanki weszła słodka papryka, zioła prowansalskie, grubo zmielony pieprz i odrobina mielonego kminku.

Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie zapakuj schab do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Kruchy i soczysty schab. Palce lizać, w sam raz na świąteczny stół 😊
Małgorzata
Klasyczny schab pieczony w rękawie, nie można się na nim zawieść. Idealne w towarzystwie grzybków, chrzanu, ogóreczków.
Pafwvcio
Będę robił częściej! Polecam!