


Klasyczne potrawy na Wielkanoc zwykle kojarzą się z czasochłonnym przyrządzaniem wielkanocnego śniadania czy obiadu. Tymczasem część z nich możecie przygotować szybko i sprawnie. Takim właśnie rarytasem jest pieczeń ze schabu, którą nie dość że możecie przygotować z wyprzedzeniem, to z powodzeniem zagra główną rolę na wielkanocnym stole.
Solidny kawałek schabu – umyty i osuszony – natnij delikatnie ostrym nożykiem i nadziewaj ząbkami czosnku.
Natrzyj dokładnie solą i mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy. Proponuję, żeby w skład mieszanki weszła słodka papryka, zioła prowansalskie, grubo zmielony pieprz i odrobina mielonego kminku.
Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie zapakuj schab do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.