Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Schab pieczony w rękawie

Opis wykonania

Klasyczne potrawy na Wielkanoc zwykle kojarzą się z czasochłonnym przyrządzaniem wielkanocnego śniadania czy obiadu. Tymczasem część z nich możecie przygotować szybko i sprawnie. Takim właśnie rarytasem jest pieczeń ze schabu, którą nie dość że możecie przygotować z wyprzedzeniem, to z powodzeniem zagra główną rolę na wielkanocnym stole.

Schab pieczony w rękawie - krok 1

Solidny kawałek schabu - musi być umyty i osuszony - natnij delikatnie ostrym nożykiem i nadziewaj ząbkami czosnku.

Schab pieczony w rękawie - krok 2

Natrzyj dokładnie solą i mieszanką ulubionych przypraw z dodatkiem oliwy. Proponuję, żeby w skład mieszanki weszła słodka papryka, zioła prowansalskie, grubo zmielony pieprz i odrobina mielonego kminku.

Schab pieczony w rękawie - krok 3

Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie zapakuj schab do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.