Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Marynata do mięsa pieczonego

Opis wykonania

Sekretem kruchego i soczystego mięsa jest odpowiednio przyrządzona marynata i wielogodzinne marynowanie, dlatego warto zabrać się za jej przygotowanie przynajmniej dzień przed planowanym pieczeniem mięsa. W Akademii Smaku proponuję marynatę miodową z musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Słodko-pikantna marynata doskonale podkreśla smak mięsa.

Marynata do mięsa pieczonego - krok 1

W blenderze przygotuj marynatę – połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód.

Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu i ucieraj. Następnie dodaj je do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami - suszonym rozmarynem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką.

Marynata do mięsa pieczonego - krok 2

Dodaj czosnek. Wszystko dokładnie zblenduj.

Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu.

 

Marynata do mięsa pieczonego - krok 3

Wstaw mięso do lodówki i marynuj minimum 3 godziny (a najlepiej dobę).