Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sekretem kruchego i soczystego mięsa jest odpowiednio przyrządzona marynata i wielogodzinne marynowanie, dlatego warto zabrać się za jej przygotowanie przynajmniej dzień przed planowanym pieczeniem mięsa. W Akademii Smaku proponuję marynatę miodową z musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Słodko-pikantna marynata doskonale podkreśla smak mięsa.

Składniki

1/4 szklanki oliwy
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 liście laurowe
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przyprawy: po 1/2 łyżeczki ziaren jałowca, kolendry i czarnego pieprzu oraz suszonego rozmarynu, tymianku, słodkiej i ostrej papryki w proszku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
275.3 kcal
Tłuszcz
26.9 g
Węglowodany
8.9 g
Błonnik
0.9 g
Białko
1.6 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

W blenderze przygotuj marynatę – połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód.

Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu i ucieraj. Następnie dodaj je do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami – suszonym rozmarynem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką.

2

Dodaj czosnek. Wszystko dokładnie zblenduj.

Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu.

 

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw.



Bosh Logo
Bosh
3

Wstaw mięso do lodówki i marynuj minimum 3 godziny (a najlepiej dobę).

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Całkiem dobra marynata.
Sylwucha
Pachnie pięknie, użyłam do karkówki. Ciekawy słodkawy smak skarmelizowanego miodu, połączony z aromatycznym czosnkiem i papryką
Monka
Idealna marynata
Ewusia1222
Pyszna marynata- ja dodaję jeszcze odrobinę ketchupu i więcej papryki :)