Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Marynata do mięsa pieczonego

Marynata do mięsa pieczonego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sekretem kruchego i soczystego mięsa jest odpowiednio przyrządzona marynata i wielogodzinne marynowanie, dlatego warto zabrać się za jej przygotowanie przynajmniej dzień przed planowanym pieczeniem mięsa. W Akademii Smaku proponuję marynatę miodową z musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Słodko-pikantna marynata doskonale podkreśla smak mięsa.

Składniki

1/4 szklanki oliwy
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 liście laurowe
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przyprawy: po 1/2 łyżeczki ziaren jałowca, kolendry i czarnego pieprzu oraz suszonego rozmarynu, tymianku, słodkiej i ostrej papryki w proszku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
275.3 kcal
Tłuszcz
26.9 g
Węglowodany
8.9 g
Błonnik
0.9 g
Białko
1.6 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

1

W blenderze przygotuj marynatę – połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód.

Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu i ucieraj. Następnie dodaj je do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami – suszonym rozmarynem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką.

2

Dodaj czosnek. Wszystko dokładnie zblenduj.

Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu.

 

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw.



Bosh Logo
Bosh
3

Wstaw mięso do lodówki i marynuj minimum 3 godziny (a najlepiej dobę).

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Całkiem dobra marynata.
Sylwucha
Pachnie pięknie, użyłam do karkówki. Ciekawy słodkawy smak skarmelizowanego miodu, połączony z aromatycznym czosnkiem i papryką
Monka
Idealna marynata