Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić gofry?

Jak zrobić gofry?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić ciasto na gofry?
  2. Jak zrobić gofry, aby były chrupiące?
  3. Jak zrobić dobre gofry? Wegańskie gofry
  4. Jak zrobić masę kremową na gofry?

Gofry kojarzą się z wakacyjnymi przysmakami, ale nie musisz czekać na beztroskie letnie miesiące, aby cieszyć się ich smakiem. Przeczytaj, jak zrobić gofry w domu, by wyszły chrupiące, puszyste i pyszne!

Jak zrobić ciasto na gofry?

Pierwsze gofry pojawiły się w Holandii w XVIII lub XIX wieku. Od tego czasu chrupki oraz lekki przysmak rozgościł się w różnych krajach na dobre. Gofry są niezwykle popularne m.in. w Norwegii, często widzimy je też w amerykańskich serialach jako tradycyjne śniadanie. Dość już jednak teorii. Zajmijmy się tym, jak zrobić dobre gofry. Ich sekret tkwi w dwóch rzeczach: odpowiednim cieście i solidnym sprzęcie, który wznosi pieczenie na profesjonalny poziom.

Przepisy na gofry. Zainspiruj się!

Jak zrobić masę na gofry? Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450;
  • 2 szklanki tłustego mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 70 ml oleju słonecznikowego;
  • 3 średniej wielkości jajka;
  • łyżka cukru;
  • szczypta soli.

Przejdźmy teraz do tego, jak zrobić ciasto na gofry domowej roboty:

  1. Weź mąkę, żółtka, mleko, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz olej i mieszaj wszystko, aż do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji.
  2. Następnie ubij białko na sztywną pianę i połącz z masą za pomocą szpatułki. Wykonanie tego własnoręcznie pozwoli ciastu zachować wyjątkową puszystość.

Równie delikatnie zrobi to robot kuchenny Bosch. Ma wygodną misę i jest wielofunkcyjny. Wesprze Cię nie tylko przy robieniu gofrów, ale też oszczędzi czas przy przygotowywaniu innych dań.

Jak zrobić gofry?

Jak zrobić gofry, aby były chrupiące?

Tajemnica chrupkości gofrów tkwi w tym, że białka nie mogą opaść – to one odpowiadają za charakterystyczną strukturę przysmaku. Dlatego przygotuj ciasto bezpośrednio przed pieczeniem. Lepiej zrobić je w dwóch porcjach niż pozwolić na opadnięcie białek. Złocista powierzchnia gofrów to również zasługa białek oraz cukrów, które wchodzą ze sobą w reakcje i owocującą twardszą skórką.

Chrupkość gofrom zagwarantuje też użycie gofrownicy o wysokiej mocy – minimum 1200 W. Pamiętaj, że gofry piecze się około 8–10 minut w zależności od mocy sprzętu. Ciasto nakładaj wyłącznie na gorącą gofrownicę i nigdy nie otwieraj jej w trakcie pieczenia. W pierwszym przypadku masa przywrze do urządzenia, a w drugim ciasto niepotrzebnie stanie się miękkie.

Ciekawostka: dużą popularnością cieszą się też gofry belgijskie, w których zamiast ciasta naleśnikowego używa się drożdżowego. Kolejną różnicą jest zastosowanie masła zamiast oleju, przez co gofry zyskują apetyczny, maślany smak. Miej na uwadze, że ciasto drożdżowe powinno wyrastać spokojnie przez kilka godzin, a najlepiej zostawić je do wyrośnięcia na całą noc.

Jak zrobić dobre gofry? Wegańskie gofry

Na samą myśl o gofrach cieknie Ci ślinka, a jedyne co powstrzymuje Cię przed ich natychmiastowym zrobieniem, jest dieta wegańska? Mamy na to sposób! Wystarczy, że zastąpisz składniki pochodzenia zwierzęcego ich wegańskimi odpowiednikami.

  • Zamiast mleka użyj napoju roślinnego: kokosowego, migdałowego bądź ryżowego.
  • W roli piany z białek może wystąpić aquafaba, czyli woda z puszki po ciecierzycy.

Jak zrobić pyszne gofry wegańskie? Sposób przyrządzania wafli jest taki sam jak w przypadku ich podstawowej wersji. Jedyna różnica tkwi w zamianie dwóch składników, o których wspomnieliśmy powyżej.

Jak zrobić masę kremową na gofry?

Gofry wypieczone, ale z czym je zjeść? Świetnie sprawdzi się cukier puder, ale sporo z nas uwielbia też wafle z kremową masą. Najczęściej robi się ją na bazie śmietany lub budyniu. Zobacz, jak je zrobić:

  • Masa śmietankowa: wymieszaj śmietankę 30% i serek mascarpone z cukrem. Otrzymasz gęstą masę, dlatego nałóż na gofry tylko cienką warstwę.
  • Masa budyniowa: ugotowany na mleku budyń zmiksuj z porcją ubitej śmietany. Nakładaj na chrupką powierzchnię według własnych preferencji.

I już, szybki deser gotowy! Teraz wiesz, jak zrobić pyszne gofry. Oprócz masy kremowej na gofrach możesz położyć świeże owoce, konfiturę, bitą śmietanę, oblać je czekoladą lub tylko delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Życzymy smacznego (i chrupkiego)!