Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gofry z palonym masłem i truskawkami

 Gofry z palonym masłem i truskawkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.25 (Ilość ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste i chrupiące gofry podane z jogurtem, który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. To pyszny deser na zimno i na gorąco :)

Składniki

500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki
6 łyżka ogurt grecki do podania
100 g masła
1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 3/4 szklanka mleka
2 szt. jajka
1/2 łyżeczka soli
1/2 szklanka brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia

Opis wykonania

W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym. Podawaj natychmiast!

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.25, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Klasyczne gofry, u mnie z bitą śmietaną zamiast jogurtu :)
akorycka5
pyszne gorfy, niemal jak nad morzem
MiszelPiszel
To jeszcze nie sezon truskawkowy, więc u mnie dziś wersja z bananem. Pycha!
Ewusia1222
Wyszły bardzo dobre, dla dzieci obowiązkowo z kremem czekoladowym :)