- Sekret idealnych gofrów: chrupiące, lekkie, puszyste
- Przepis na podstawowe ciasto na gofry
- Gofry na słono –przepis
- Gofry wytrawne na śniadanie dla wymagających
Chociaż gofry kojarzą się z wakacyjnym przysmakiem, nie trzeba czekać do lata, aby móc się nimi cieszyć. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na gofry w wersji wytrawnej, podawane z ziołami i warzywami.
Sekret idealnych gofrów: chrupiące, lekkie, puszyste
Gofry to nie tylko smak lata, ale także uniwersalna przekąska, uwielbiana nie tylko przez dzieci. Mogą być podawane na słodko lub słono. Sekret udanych, puszystych i chrupiących gofrów tkwi w idealnie przygotowanym cieście.
Jak zrobić idealne gofry? Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
-
Białka powinny być osobno ubite na sztywną pianę – świetnie sprawdzi się do tego robot kuchenny Bosch MUM5 – a następnie delikatnie wmieszane do pozostałych składników ciasta.
-
Nie bez znaczenia jest także użyta gofrownica. Im wyższa moc grzewcza urządzenia, tym lepsze wyjdą gofry (najlepiej mieć sprzęt około 1000-1200 W).
-
W trakcie pieczenia nie wolno podnosić przykrywki urządzenia, bo ciasto straci na chrupkości!
-
Gofry piecze się około 2–3 minuty, do rumianego koloru.
-
Gofry należy studzić na kratce piekarnika – muszą mieć zapewniony przepływ powietrza, aby dobrze wystygły i nie zrobiły się miękkie.
Przepis na podstawowe ciasto na gofry
Warto przygotować wytrawne gofry w domu, szczególnie, że nie jest to zbyt pracochłonne. Przepisów na te w słodkiej wersji jest naprawdę sporo. Podstawą ciasta na słodkie chrupiące gofry są mąka pszenna, mleko, jajka, cukier i tłuszcz. Prezentujemy prostą i sprawdzoną recepturę – gofry przygotowane w ten sposób są idealnie rumiane i chrupiące. Klasyczne słodkie gofry podajemy z cukrem pudrem albo świeżą bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami.
Składniki:
-
320 g mąki pszennej
-
500 ml mleka
-
3 łyżki wody mineralnej gazowanej
-
1 łyżka cukru
-
2 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie
-
Oddziel białka od żółtek. Białka z solą umieść w misie robota kuchennego i ubij na sztywną pianę.
-
Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Użyj blendera ręcznego z końcówką do ubijania, dzięki temu uzyskasz masę o delikatnej i puszystej konsystencji.
-
Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
-
Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.
-
Gofry piecz przez ok. 4–5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia.
Gofry na słono – przepis
Słone gofry mogą stanowić samodzielne śniadanie lub też zastępować chleb – idealnie pasują do jajecznicy czy guacamole. Dodatki do wytrawnych gofrów możesz dowolnie modyfikować, np. serwuj je z ulubionymi pastami, które zazwyczaj lądowały na kromce chleba. Jak przygotować wytrawne gofry? Ciasto o odpowiedniej konsystencji to podstawa. Na szczęście jego przyrządzenie jest bardzo proste. Wypróbuj nasze przepisy na gofry w wersji wytrawnej.
Gofry wytrawne z warzywami
Składniki:
-
160 g mąki pszennej
-
125 ml mleka
-
1 czerwona papryka
-
½ cebuli
-
5-6 sztuk pieczarek
-
¼ szklanki oliwek
-
1 jajko
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki
-
1 łyżka oleju
Przygotowanie
-
W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, mieloną ostrą paprykę i olej. Wymieszaj.
-
W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkiem. Suche składniki połącz z mokrymi.
-
Przygotuj warzywa – paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Oliwki przekrój na połówki.
-
Wszystkie warzywa dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane płytki gofrownicy. Piecz na złoty kolor przez ok. 4–5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
Gofry wytrawne z ziołami
Składniki:
-
300 g mąki pszennej
-
500 ml mleka
-
2 jajka (osobno żółtka i białka)
-
1/2 szklanki tartego sera cheddar
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki bazylii
-
¼ łyżeczki tymianku
-
¼ łyżeczki oregano
-
1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
-
Przygotuj ciasto – białka z szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
-
Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.
-
Piecz na złoty kolor przez ok. 4–5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.
Gofry wytrawne o smaku pizzy
Składniki:
-
160 g mąki pszennej
-
1 duże jajko
-
150 ml mleka
-
100 g salami
-
100 g sera żółtego, np. cheddar
-
½ czerwonej papryki
-
2 łyżki oleju
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
¼ łyżeczki chili
Przygotowanie
-
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.
-
Paprykę i salami pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Paprykę, ser i salami dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
-
Gofrownicę rozgrzej. Ciasto wylewaj porcjami i smaż ok. 8–10 minut.
Gofry wytrawne na śniadanie dla wymagających
Gofry wytrawne wegańskie
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
400 ml ulubionego mleka roślinnego, np. migdałowego
-
3 łyżki oleju
-
½ łyżki kakao
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Przygotowanie
-
Wszystko składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
-
Nałóż porcję ciasta do uprzednio rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
-
Gofry piecz do momentu ich zarumienienia się.
Jeśli masz już dość kanapek na śniadanie, to polecamy nasze przepisy na domowe gofry. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!
Z różnych powodów dieta może eliminować niektóre ze składników ciasta na gofry. Nie oznacza to konieczności zrezygnowania z ulubionego przysmaku. Istnieją alternatywy, dzięki którym można przygotować pyszne gofry, np. bezglutenowe (wystarczy sięgnąć po inny rodzaj mąki) czy wegańskie (mleko krowie zastępujemy ulubionym mlekiem roślinnym - migdałowym, owsianym, czy sojowym). Jak je zrobić?
Gofry wytrawne bezglutenowe
Składniki:
- 200 g mąki bezglutenowej
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
-
W misce umieść mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, olej, maślankę oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.
-
Białka, które zostały, ubij na sztywną pianę. Następnie przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie połącz białka z resztą ciasta na gofry.
-
Nagrzej gofrownicę i nałóż porcję ciasta. Piecz około 2-3 minut na złoty kolor.
Jesteś na diecie? Sprawdź nasz przepis na fit gofry
Gofry wytrawne wegańskie
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
400 ml ulubionego mleka roślinnego, np. migdałowego
-
3 łyżki oleju
-
½ łyżki kakao
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Przygotowanie
-
Wszystko składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
-
Nałóż porcję ciasta do uprzednio rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.
-
Gofry piecz do momentu ich zarumienienia się.
Jeśli masz już dość kanapek na śniadanie, to polecamy nasze przepisy na domowe gofry. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!