Wytrawne gofry z warzywami i ziołami

Wytrawne gofry z warzywami i ziołami

Chociaż gofry kojarzą się z wakacyjnym przysmakiem, nie trzeba czekać do lata, aby móc się nimi cieszyć. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na gofry w wersji wytrawnej, podawane z ziołami i warzywami.

Sekret idealnych gofrów: chrupiące, lekkie, puszyste

Gofry to nie tylko smak lata, ale także uniwersalna przekąska, uwielbiana nie tylko przez dzieci. Mogą być podawane na słodko lub słono. Sekret udanych, puszystych i chrupiących gofrów tkwi w idealnie przygotowanym cieście.

Jak zrobić idealne gofry? Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  1. Białka powinny być osobno ubite na sztywną pianę – świetnie sprawdzi się do tego robot kuchenny Bosch MUM5 – a następnie delikatnie wmieszane do pozostałych składników ciasta.

  2. Nie bez znaczenia jest także użyta gofrownica. Im wyższa moc grzewcza urządzenia, tym lepsze wyjdą gofry (najlepiej mieć sprzęt około 1000-1200 W).

  3. W trakcie pieczenia nie wolno podnosić przykrywki urządzenia, bo ciasto straci na chrupkości!

  4. Gofry piecze się około 2-3 minuty, do rumianego koloru.

  5. Gofry należy studzić na kratce piekarnika – muszą mieć zapewniony przepływ powietrza, aby dobrze wystygły i nie zrobiły się miękkie.

Przepis na podstawowe ciasto na gofry

Warto przygotować wytrawne gofry w domu, szczególnie, że nie jest to zbyt pracochłonne. Przepisów na te w słodkiej wersji jest naprawdę sporo. Podstawą ciasta na słodkie chrupiące gofry są mąka pszenna, mleko, jajka, cukier i tłuszcz. Prezentujemy prostą i sprawdzoną recepturę – gofry przygotowane w ten sposób są idealnie rumiane i chrupiące. Klasyczne słodkie gofry podajemy z cukrem pudrem albo świeżą bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami.

gofry na słodko ze śmietaną i owocami

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 3 łyżki wody mineralnej gazowanej

  • 1 łyżka cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka z solą umieść w misie robota kuchennego i ubij na sztywną pianę.

  2. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Użyj blendera ręcznego z końcówką do ubijania, dzięki temu uzyskasz masę o delikatnej i puszystej konsystencji.

  3. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

  4. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.

  5. Gofry piecz przez ok. 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji urządzenia.

Gofry wytrawne na słono – przepis

Słone gofry mogą stanowić samodzielne śniadanie lub też zastępować chleb – idealnie pasują do jajecznicy czy guacamole. Dodatki do wytrawnych gofrów możesz dowolnie modyfikować, np. serwuj je z ulubionymi pastami, które zazwyczaj lądowały na kromce chleba. Jak przygotować wytrawne gofry? Ciasto o odpowiedniej konsystencji to podstawa. Na szczęście jego przyrządzenie jest bardzo proste. Wypróbuj nasze przepisy na gofry w wersji wytrawnej.

gofry z jajkiem i awokado

Gofry wytrawne z warzywami

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej

  • 125 ml mleka

  • 1 czerwona papryka

  • ½ cebuli

  • 5-6 sztuk pieczarek

  • ¼ szklanki oliwek

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, sól, mieloną ostrą paprykę i olej. Wymieszaj.

  2. W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkiem. Suche składniki połącz z mokrymi.

  3. Przygotuj warzywa – paprykę i pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Oliwki przekrój na połówki.

  4. Wszystkie warzywa dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane płytki gofrownicy. Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.

Gofry wytrawne z ziołami

wytrawne gofry z ziołami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)

  • 1/2 szklanki tartego sera cheddar

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki bazylii

  • ¼ łyżeczki tymianku

  • ¼ łyżeczki oregano

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – białka z szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

  2. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.

  3. Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.

Gofry wytrawne o smaku pizzy

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • 150 ml mleka

  • 100 g salami

  • 100 g sera żółtego, np. cheddar

  • ½ czerwonej papryki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • ¼ łyżeczki chili

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce umieść mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.

  2. Paprykę i salami pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Paprykę, ser i salami dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.

  3. Gofrownicę rozgrzej. Ciasto wylewaj porcjami i smaż ok. 8-10 minut.

wytrawne gofry z pomidorkami

Gofry wytrawne na śniadanie dla wymagających

Gofry wytrawne wegańskie

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 400 ml ulubionego mleka roślinnego, np. migdałowego

  • 3 łyżki oleju

  • ½ łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystko składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

  2. Nałóż porcję ciasta do uprzednio rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.

  3. Gofry piecz do momentu ich zarumienienia się.

Jeśli masz już dość kanapek na śniadanie, to polecamy nasze przepisy na domowe gofry. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!

Z różnych powodów dieta może eliminować niektóre ze składników ciasta na gofry. Nie oznacza to konieczności zrezygnowania z ulubionego przysmaku. Istnieją alternatywy, dzięki którym można przygotować pyszne gofry, np. bezglutenowe (wystarczy sięgnąć po inny rodzaj mąki) czy wegańskie (mleko krowie zastępujemy ulubionym mlekiem roślinnym - migdałowym, owsianym, czy sojowym). Jak je zrobić?

Gofry wytrawne bezglutenowe

Składniki:

  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. W misce umieść mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, olej, maślankę oraz żółtka jaj. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, używając miksera.

  2. Białka, które zostały, ubij na sztywną pianę. Następnie przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie połącz białka z resztą ciasta na gofry.

  3. Nagrzej gofrownicę i nałóż porcję ciasta. Piecz około 2-3 minut na złoty kolor.

Jesteś na diecie? Sprawdź nasz przepis na fit gofry

suche gofry, ciasto na gofry

Gofry wytrawne wegańskie

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 400 ml ulubionego mleka roślinnego, np. migdałowego

  • 3 łyżki oleju

  • ½ łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystko składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

  2. Nałóż porcję ciasta do uprzednio rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy.

  3. Gofry piecz do momentu ich zarumienienia się.

Jeśli masz już dość kanapek na śniadanie, to polecamy nasze przepisy na domowe gofry. Smaczne zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Smacznego!