Jak zrobić hummus?
- Co to jest hummus i dlaczego warto go przyrządzić?
- Domowy hummus – jak go przyrządzić?
- Hummus pomidorowy albo na słodko – inspirujące przepisy na każdą okazję
Hummus z ciecierzycy czy soczewicy powinien znaleźć się w domowym menu ze względu na wiele właściwości zdrowotnych. Jego przyrządzenie nie jest trudne, jednak wymaga zastosowania odpowiedniego przepisu. Poznaj sposoby, jak zrobić hummus w domowych warunkach.
Co to jest hummus i dlaczego warto go przyrządzić?
Hummus to nic innego jak gęsta pasta, w skład której wchodzą zwykle ciecierzyca, czosnek oraz oliwa z oliwek, a także tahini z prażonych ziaren sezamu. Pochodzący z kuchni arabskiej hummus może mieć zróżnicowany smak oraz kolor. Dzieje się tak za sprawą soczewicy lub bobu, z których również przyrządza się tę pyszną pastę. Jak smakuje hummus? Po części jak fasola, po części jak sezam – smak hummusu jest dość nieuchwytny, choć na pewno rozpływa się w ustach.
Dowiedz się więcej: Kuchnia arabska: charakterystyka i przepisy
Hummus ma praktycznie same zalety. Po pierwsze, stanowi idealny dodatek do wielu dań: naleśników, tortilli lub placków ziemniaczanych. Po drugie, hummus ma liczne właściwości prozdrowotne. Jest m.in. źródłem witamin A i C, folianów oraz wielu minerałów (potasu, cynku czy manganu). Za sprawą dużej ilości błonnika pokarmowego ułatwia też odchudzanie, a dodatkowo reguluje cukier, przeciwdziała anemii i zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Domowy hummus – jak go przyrządzić?
Domowy hummus przygotujesz z zaledwie kilku składników. Do jego sporządzenia będą Ci potrzebne:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy,
- 1 szklanka pasty sezamowej (tahini),
- 50 ml zimnej wody,
- sok z połowy cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli.
Wymienione składniki to absolutne minimum, jeśli chodzi o hummus idealny. Warto jednak dodać do niego oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, mielony kumin, wędzoną paprykę czy posiekaną pietruszkę, które wzbogacą jego smak.
Klasyczny hummus – krok po kroku!
Jak zrobić hummus klasyczny? Weź blender kielichowy i umieść w nim ugotowaną ciecierzycę. Równie dobra będzie ciecierzyca z puszki. Dodaj do niej sok z cytryny, sprasowane ząbki czosnku oraz szczyptę soli i opcjonalnie pieprzu. Teraz czas na zblendowanie wszystkiego na kremową pastę bez żadnych grudek. W kolejnym kroku dodawaj stopniowo lodowatej wody, cały czas miksując, aż do pojawienia się gładkiego kremu. Uwaga: nie powinien być on zbyt rzadki.
Nie zapomnij o działaniach wstępnych, czyli namoczeniu i ugotowaniu ciecierzycy. Jak gotować ciecierzycę na hummus? 12 godzin przed zabraniem się za hummus zalej ziarna ciecierzycy zimną wodą z łyżeczką sody. Nie żałuj płynu, ponieważ ziarna wchłoną go całkiem sporo. Później przepłucz ciecierzycę na sitku, a następnie zalej świeżą wodą. Potem gotuj z dodatkiem soli ok. 40–60 minut, czyli aż do momentu, w którym ziarna staną się miękkie.
Hummus pomidorowy albo na słodko – inspirujące przepisy na każdą okazję
Zarówno wielbiciele słodkości, jak i miłośnicy bardziej wytrawnych smaków znajdą w hummusie coś dla siebie. Zmiany składników pociągną za sobą również zmianę barwy pasty. Klasyczny hummus kojarzymy zwykle z beżową pastą, natomiast ten z dodatkiem suszonych pomidorów pożycza kolor od okrągłych warzyw. Poniżej podajemy kilka prostych i szybkich przepisów na różne wersje hummusu.
- Jak sporządzić hummus z suszonymi pomidorami? Przygotuj jedną szklankę suszonych warzyw w oleju. Odsącz pomidory z nadmiaru oleju, a jego dwie łyżki wykorzystaj podczas blendowania pasty, pół na pół z wodą. Olej przyda się do rozrzedzenia hummusu. Pomidorowy hummus pasuje m.in. do kanapek i nachosów.
- Słodki hummus? Rodzaje arabskiej pasty potrafią zaskoczyć! Tradycyjnie miej pod ręką ciecierzycę, ale oprócz niej przygotuj: 60 ml mleka kokosowego, szczyptę soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao, 4 łyżki masła orzechowego i 1 łyżeczkę cynamonu. Postępuj jak w przypadku klasycznego hummusu. Słodka pasta komponuje się owocami, biszkoptami, precelkami czy krakersami.
- Hummus z buraka dla dwóch osób przygotujesz już z jednej sztuki buraka pieczonego bądź gotowanego (oczywiście obok ciecierzycy). Jak jeść hummus buraczany? Podawaj go z chrupiącymi warzywami i smacznym pieczywem, np. bagietką.
- Jak przygotować hummus z bobu? Będziesz potrzebować klasycznych składników: tahini, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, wody, soli i pieprzu. Dodatkowo przygotuj 1,5 szklanki ugotowanego bobu lub bobu z puszki (zamiast ciecierzycy). Taka kompozycja współgra z chlebem lub prażonymi chipsami.
Na koniec zostawiliśmy ważną kwestię: czy można mrozić hummus? Tak! Najlepiej przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku ze szkła bądź słoiczku (nawet do tygodnia). Jednak mrożenie też jest dozwolone. Wystarczy, że kilka-kilkanaście godzin przed wykorzystaniem przełożysz hummus do lodówki. Zamrożony humus traci swoje właściwości dopiero po kilku miesiącach. Pamiętaj o tym, by się nie zmarnował!