Pod pojęciem „kuchnia arabska” kryje się cała gama regionalnych kuchni. Są one bardzo różnorodne, często nie mają zbyt wielu wspólnych elementów. To bogactwo kulturowe i różnorodność kulinarna sprawiają, że kuchnia arabska jako cała kategoria kuchni regionalnych pochodzących z krajów Bliskiego Wschodu zapewnia nam niemal niewyczerpalne źródło inspiracji kulinarnych.
Co ciekawe, wspólnym mianownikiem różnorodnych kuchni określanych mianem kuchni arabskich jest prostota i łatwa dostępność najważniejszych składników. Z powodzeniem przyrządzisz zdecydowaną większość dań arabskich na bazie produktów dostępnych w polskich sklepach. Tak naprawdę największą tajemnicą kuchni arabskiej są unikalne kompozycje przypraw.
Jeżeli zatem zastanawiasz się, jakie są wspólne elementy kuchni arabskiej, a także jakich przypraw powinno się używać, żeby nadać przyrządzonym potrawom autentyczny arabski charakter, zapraszamy do dalszej lektury artykułu.
Kuchnia arabska – krótka charakterystyka
Kuchnia arabska charakteryzuje się przede wszystkim dużym szacunkiem, jakim darzy się zarówno wszystkie czynności związane z przyrządzaniem posiłków, jak również wspólne spożywanie posiłków.
Dania kuchni arabskiej tradycyjnie wykorzystują najprostsze, najtańsze i łatwo dostępne składniki. Kuchnia ta pełna jest lokalnych i sezonowych produktów, np. zbóż, roślin strączkowych, najróżniejszych warzyw i owoców, które w tej kuchni z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowania wytrawnych potraw. Jednak chyba najważniejszą rolę w tradycyjnej kuchni arabskiej pełnią aromatyczne przyprawy. Wszystkie te ważne elementy są pochodną wpływów różnych zewnętrznych kultur, które historycznie miały duży wpływ na kuchnię arabską, jaką znamy obecnie. To właśnie dlatego w kuchni Bliskiego Wschodu znajdziesz elementy kuchni śródziemnomorskiej czy indyjskiej.
Ze względu na przeważającą w tym regionie świata religię, w lokalnych kuchniach praktycznie nie spotyka się dań wykorzystujących wieprzowinę lub alkohol.
Najpopularniejsze produkty związane z kuchnią arabską to warzywa, takie jak pomidory, cukinia, bakłażan, cebula, czosnek czy papryka. Bardzo często spotykane są rośliny strączkowe – soczewicę oraz cieciorkę. Ważnymi elementami tej kuchni są również tłuszcze roślinne i sery. Świetnym przykładem bardzo popularnego na całym świecie produktu, ale przyrządzonego w kuchni arabskiej w unikalny sposób jest sezam. Z jego prażonych ziaren wytwarza się pastę tahini, która stanowi jeden z podstawowych składników popularnego w Polsce hummusu.
Wszystkie te proste i dobrze znane produkty zyskują zupełnie nowy wymiar w towarzystwie odpowiednio skomponowanych przyprawy. Najpopularniejsze z przypraw używanych w kuchni arabskiej to między innymi:
- kurkuma,
- kmin rzymski,
- cynamon,
- szafran,
- czosnek,
- tymianek,
- kardamon,
- kminek,
- kolorowy pieprz,
- różnego rodzaju ostre papryki.
Słynne dania arabskie – przepisy
W Polsce popularne są arabskie dania, takie jak falafele, hummus czy shakshuka. Warto jednak w miarę możliwości spróbować również dań, które są nieco bardziej wymagające w przygotowaniu i często dostępne tylko w dobrych restauracjach. Mamy tu na myśli np. tradycyjny tadżin czy wyjątkowo słodkie i chrupiące słodkości.
Jeżeli jednak dopiero zaczynasz przygodę z kuchnią arabską, w pierwszej kolejności sugerujemy własnoręczne przygotowanie hummusu. Potrzebujesz do tego tylko kilku składników: ciecierzycy, czosnku, tahini, wody i podstawowych przypraw. A samą pastę wykonasz z pomocą ręcznego blendera marki Bosch.
Tadżin – przepis
Tadżin to narodowe danie Maroko. Przygotowywane jest w specjalnym glinianym naczyniu o takiej samej nazwie. Unikalny stożkowaty kształt naczynia tadżin sprawia, że gotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak.
Tadżin przyrządzany jest w bardzo wielu wersjach – z mięsem, z warzywami, z jajkami i przyprawami w przeróżnych kombinacjach. Wspólnym elementem przygotowania tej potrawy jest użycie specjalnego naczynia, które wypełnione praktycznie dowolnymi składnikami umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez długi czas, często nawet kilka godzin, dzięki czemu każda tego typu potrawa jest przede wszystkim bardzo delikatna w smaku i soczysta.
Szakszuka – przepis
Szakszuka to z kolei danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, że na płycie indukcyjnej Bosch rozgrzejesz patelnię z odrobiną tłuszczu, a następnie podsmażysz na niej cebulkę z dodatkiem czosnku, dodasz pokrojoną w kostkę paprykę i dużo przypraw, takich jak kolendra, ostra papryka, curry czy kumin.
Całość dokładnie przesmaż, a następnie dodaj puszkę krojonych pomidorów w zalewie. Gotuj całość do czasu, aż sos mocno zgęstnieje. Następnie w sosie zrób wgłębienia, do których należy wbić całe jajka. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość na niewielkim ogniu do czasu, aż białka jajek całkowicie się zetną.
Szakszukę podawaj wprost z patelni, z dodatkiem dużej ilości posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry.
Klasyczny hummus oraz ciasteczka z tahini
Hummus to esencja kuchni arabskiej. Składa się głównie z ugotowanej na miękko ciecierzycy z dodatkiem tahini, czyli gładkiej pasty wykonanej z prażonych ziaren sezamu.
Pyszny hummus możesz wykonać w domu z pomocą ręcznego blendera, najlepiej takiego o mocy minimum 1000 W. Dzięki temu łatwo rozdrobnisz ciecierzycę na kremową pastę bez grudek. Jeszcze lepiej sprawdzi się w tym zadaniu mocny blender kielichowy marki Bosch.
Samo przygotowanie hummusu to bułka z masłem. Wystarczy, że w pojemniku blendera umieścisz ugotowaną ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki. Do tego łyżka soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Całość blenduj na gęstą pastę, a następnie stopniowo dodawaj lodowatej wody i cały czas miksując kontroluj konsystencję aż do uzyskania gładkiego i niezbyt rzadkiego kremu.
Gotowy hummus podawaj polany oliwą z pierwszego tłoczenia, posypany papryką wędzoną, mielonym kuminem i posiekaną natką pietruszki.
Pasta sezamowa przyda się jednak nie tylko do hummusu. Wykorzystując ten produkt przygotujesz także proste i pyszne arabskie ciasteczka tahini. Wystarczy, że wymieszasz pastę z miodem, orzechami i migdałami. Do tego należy dodać mąkę, sodę i wodę. Całość wymieszać, formować płaskie ciasteczka, obtoczyć w ziarnach sezamu i piec 20 min. w 170°C.
Przyprawy arabskie
Kuchnia arabska z powodzeniem wykorzystuje duże ilości wyrazistych w smaku i pięknie pachnących przypraw, takich jak kumin, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż i czosnek. W tej kuchni przyprawy typowo deserowe, jak cynamon, są z powodzeniem wykorzystywane do wszystkich dań, nawet tych wytrawnych i bardzo pikantnych. To właśnie te odważne z naszego punktu widzenia połączenia przypraw sprawiają, że dania kuchni arabskiej są tak wyjątkowe.
Arabskie słodycze
Rozmawiając o kuchni arabskiej nie możemy również pominąć wyjątkowych słodkości, takich jak baklava, czy tulumba. Przyrządzane na bazie słodkich syropów smakołyki często urozmaicone są lokalnymi bakaliami i owocami, np. daktylami i figami. Znakiem rozpoznawczym wielu słodyczy o arabskich korzeniach jest połączenie chrupkości z wilgotnym i bardzo słodkim wnętrzem.
Jeżeli zatem chcesz skosztować kuchni arabskiej, nawet tej najbardziej autentycznej, z powodzeniem możesz spróbować tego we własnej domowej kuchni.