Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Hummus z ciecierzycy i pieczonego buraka to egzotyczny twist tradycyjnego przepisu. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym połączeniem smaków - słodkości pieczonego buraka i kremowej ciecierzycy. Prosty w przygotowaniu, zdrowy i pełen błonnika, to doskonały dodatek do Twojego wegańskiego menu. Dowiedz się, jak go zrobić krok po kroku.

Składniki

400 g ciecierzyca z puszki
1 szt. burak pieczony/gotowany
1 łyżka tahina (pasta sezamowa)
1/2 szt. sok z cytryny
1–2 ząbki czosnek
1 szczypta sól
1 łyżka oliwa

Opis wykonania

Ciekawostka

Hummus to danie kuchni Bliskiego Wschodu, a dokładniej to pasta z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej oraz warzyw. Całość stanowi gładki mus, który polewa się niewielką ilością oliwy z oliwek.

Jak zrobić pastę z buraka z dodatkiem ciecierzycy i pasty tahini? Nieobranego, wyszorowanego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku Bosch przez około godzinę w temperaturze 190 - 200 stopni C. Czekamy, aż ostygnie i obieramy go ze skórki (ta łatwo odchodzi). Dlaczego nie dodajemy surowego warzywa? Pasta będzie zbyt wodnista i trudno będzie się nakładała, dlatego trzeba buraki upiec przed ich dalszą obróbką.

Hummus buraczany polega na dokładnym zblendowaniu i wymieszaniu wszystkich składników. Najpierw ciecierzycę z puszki należy przelać na sitko i dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Poczekać, aż będzie sucha i przełożyć do miski.

Skorzystaj z blendera ręcznego Bosch.

Do ciecierzycy dodać pastę tahini oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendować do gładkiej masy.

Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonego w kostkę buraka i soku z cytryny. Ponownie blendujemy. Hummus z buraka doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać więcej soku cytrynowego lub czosnku.

Dodatek ostrych przypraw, jak na przykład chilli czy pieprz cayenne, wyraźnie podkręca smak wegańskiej pasty.

Hummus z ciecierzycy i buraka można podawać na różnego rodzaju pieczywie (tortilla, krakersy, bagietka), a także w towarzystwie świeżych warzyw pokrojonych w słupki (marchewka, pietruszka, seler naciowy).

Podawać z ulubionym pieczywem, chrupiącymi warzywami. Tuż przed podaniem polać odrobiną oliwy z oliwek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Humus robię zazwyczaj w bardzo klasycznej wersji. Dodatek buraka to nie tylko smak, ale też niesamowity kolor.
Patrycja Lewandowska
Sprawdził się świetnie na kanapkach z różnymi dodatkami, np. z kurczakiem