Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ryba po grecku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilii i świąt. Pyszna i zdrowa, z pewnością zasmakuje osobom, które nie przepadają za rybami przyrządzanymi w tradycyjny sposób. Delikatna ryba pod pierzynką z duszonych warzyw zachwyci całą rodzinę, nie tylko w święta. Zobacz jak ją smacznie przyrządzić.

Składniki

1 kg z rybnych filetów (najlepiej dorsza, mintaja lub miruny)
2 jajka
Bułka tarta
Mąka
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
3 łyżeczki cukru
1 słoik koncentratu pomidorowego
3 cebule
4 duże marchewki
Szklanka przegotowanej wody
Pęczek natki pietruszki
Olej
Pieprz cytrynowy
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Opłucz filety pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki (2-3 kawałki w zależności od wielkości fileta). Części ryby posól i oprósz pieprzem cytrynowym.

Jajka roztrzep na talerzu. Przygotuj mąkę i bułkę tartą do panierowania ryby. Kawałki ryby obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Włóż na rozgrzany olej i smaż po każdej ze stron na średnim ogniu, aż bułka stanie się złocista, a ryba będzie miękka.

Porada

Aby panierka lepiej się trzymała, rybę możesz dwukrotnie zanurzyć w jajku i bułce. Rybę po grecku według tego przepisu możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po kilku godzinach w lodówce, wszystkie składniki ryby lepiej się przegryzą i będzie jeszcze smaczniejsza.



Bosh Logo
Bosh

Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę lub piórka.

Cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj do niej startą marchewkę. Całość smaż jeszcze przez około 3-5 minut.

Podsmażone warzywa przełóż do garnka. Wlej szklankę przegotowanej wody, liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystkie składniki pod przykryciem przez około 20 minut, do momentu, aż dodatki do ryby po grecku staną się miękkie. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i duś jeszcze przez kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Dodaj do garnka z warzywami pod koniec duszenia.

Jeszcze ciepłe filety (możesz włożyć je do piekarnika, aby utrzymały temperaturę) przełóż na talerz i ułóż na nich grubą warstwę duszonych warzyw. Całość możesz posypać na wierzchu odrobiną natki pietruszki. 

Ryba po grecku na ciepło gotowa. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Każdy zna, każdy robi, każdy zajada :D
Magda
Uwielbiamy. Zawsze znika jako pierwsza ze stołu:)
Marta
Moja ulubiona potrawa wigilijna, ja robię zawsze z dorsza.
Lalaxo
takie fit obiady to ja szanuje
Lalaxo
Na wigilijnym stole zabraknąć nie może