Ryba po grecku
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłucz filety pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki (2-3 kawałki w zależności od wielkości fileta). Części ryby posól i oprósz pieprzem cytrynowym.
Jajka roztrzep na talerzu. Przygotuj mąkę i bułkę tartą do panierowania ryby. Kawałki ryby obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Włóż na rozgrzany olej i smaż po każdej ze stron na średnim ogniu, aż bułka stanie się złocista, a ryba będzie miękka.
Porada
Aby panierka lepiej się trzymała, rybę możesz dwukrotnie zanurzyć w jajku i bułce. Rybę po grecku według tego przepisu możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po kilku godzinach w lodówce, wszystkie składniki ryby lepiej się przegryzą i będzie jeszcze smaczniejsza.
Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę lub piórka.
Cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj do niej startą marchewkę. Całość smaż jeszcze przez około 3-5 minut.
Podsmażone warzywa przełóż do garnka. Wlej szklankę przegotowanej wody, liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystkie składniki pod przykryciem przez około 20 minut, do momentu, aż dodatki do ryby po grecku staną się miękkie. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i duś jeszcze przez kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.
Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Dodaj do garnka z warzywami pod koniec duszenia.
Jeszcze ciepłe filety (możesz włożyć je do piekarnika, aby utrzymały temperaturę) przełóż na talerz i ułóż na nich grubą warstwę duszonych warzyw. Całość możesz posypać na wierzchu odrobiną natki pietruszki.
Ryba po grecku na ciepło gotowa. Smacznego!
Komentarze