Forszmak
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Forszmak to idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych kiełbas i pieczonych mięs. Danie skomponowane jest z mięsa, papryki i kiszonych ogórków. Sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny.
Składniki
500 g - kiełbasy i mięs (pieczonych)
750 ml - bulionu warzywnego
2 szt. - papryki czerwonej
2 szt. - ogórków kiszonych
1 szt. - cebuli
2 łyżki - koncentratu pomidorowego
1 łyżka - oleju
1 łyżeczka - mielonej słodkiej papryki
0,25 łyżeczki - ostrej papryki
0,5 łyżeczki - majeranku
- natka z pietruszki do podania
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
299.5 kcal
Tłuszcz
16.7 g
Węglowodany
10.4 g
Błonnik
34.3 g
Białko
3.6 g
Sól
2.2 g
Forszmak
Forszmak
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso i kiełbasę pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa i obsmaż.
Dodaj obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmaż.
Do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze 5 minut.
Wlej gorący bulion i dodaj przyprawy - słodką, ostrą paprykę, sól i pieprz.
Zagotuj, zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dalej gotuj przez ok. 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze