Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kiszonki to bogactwo składników odżywczych, probiotyków i witamin. Kiszenie owoców i warzyw jest doskonałym pomysłem – szczególnie jesienią, kiedy warto wzmocnić odporność.

Składniki

2 główki białej kapusty (ok. 4 kg)
60–80 g soli kamiennej
6 listków laurowych
Kamienny garnek do kiszenia

Opis wykonania

1

Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście, kroimy warzywo na pół i wyciągamy głąby. Cienko szatkujemy z pomocą końcówki rozdrabniającej blendera, przekładamy do dużej miski, solimy i dokładnie mieszamy.

2
Myjemy i wyparzamy garnek do kiszenia. Na dnie garnka układamy całe liście kapusty dokładnie dociskając. Co jakiś czas przekładamy pokrojonym, sparzonym listkiem laurowym. Możemy też przesypywać kolejne warstwy odrobiną kminku i startej marchwi.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Jak garnek będzie już pełny ubijamy kapustę tak długo, aż na powierzchni pojawi się sok. Kapustę nakrywamy talerzykiem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepsza temperatura to 20 stopni).

4
Po 3 dniach zdejmujemy gazę i nakłuwamy patyczkami (do szaszłyków), żeby odpowietrzyć powstałe gazy. Po 2 godzinach ponownie przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Ważne, żeby na wierzchu garnka zawsze był sok z kapusty. Kapusta jest dobrze ukiszona po około 2 tygodniach. Możemy wtedy przełożyć ją do słoików i przechowywać w lodówce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Kisiłam kapustę w ubiegłym roku wg bardzo podobnego przepisu (z dodatkiem marchwi) i powiem tak:jak raz się zrobi domową kapustę, to więcej się nie kupi gotowej!