Kiszona kapusta
6 porcje
120 min
Łatwe
Kiszonki to bogactwo składników odżywczych, probiotyków i witamin. Kiszenie owoców i warzyw jest doskonałym pomysłem – szczególnie jesienią, kiedy warto wzmocnić odporność.
Składniki
2 główki białej kapusty (ok. 4 kg)
60–80 g soli kamiennej
6 listków laurowych
Kamienny garnek do kiszenia
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście, kroimy warzywo na pół i wyciągamy głąby. Cienko szatkujemy z pomocą końcówki rozdrabniającej blendera, przekładamy do dużej miski, solimy i dokładnie mieszamy.
Myjemy i wyparzamy garnek do kiszenia.
Na dnie garnka układamy całe liście kapusty dokładnie dociskając.
Co jakiś czas przekładamy pokrojonym, sparzonym listkiem laurowym.
Możemy też przesypywać kolejne warstwy odrobiną kminku i startej marchwi.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Jak garnek będzie już pełny ubijamy kapustę tak długo, aż na powierzchni pojawi się sok. Kapustę nakrywamy talerzykiem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepsza temperatura to 20 stopni).
Po 3 dniach zdejmujemy gazę i nakłuwamy patyczkami (do szaszłyków), żeby odpowietrzyć powstałe gazy. Po 2 godzinach ponownie przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ważne, żeby na wierzchu garnka zawsze był sok z kapusty.
Kapusta jest dobrze ukiszona po około 2 tygodniach.
Możemy wtedy przełożyć ją do słoików i przechowywać w lodówce.
Komentarze