Kiszona kapusta
![Kiszona kapusta](https://akademiasmaku.pl/storage/7453/conversions/kiszona-kapusta-4622-single.webp)
6 porcje
120 min
Łatwe
Kiszonki to bogactwo składników odżywczych, probiotyków i witamin. Kiszenie owoców i warzyw jest doskonałym pomysłem – szczególnie jesienią, kiedy warto wzmocnić odporność.
Składniki
2 główki białej kapusty (ok. 4 kg)
60–80 g soli kamiennej
6 listków laurowych
Kamienny garnek do kiszenia
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9039/conversions/UUzSz6qNmkwqJj-thumb.webp)
Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście, kroimy warzywo na pół i wyciągamy głąby. Cienko szatkujemy z pomocą końcówki rozdrabniającej blendera, przekładamy do dużej miski, solimy i dokładnie mieszamy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9040/conversions/DhY6l3ZLpr50Sk-thumb.webp)
Myjemy i wyparzamy garnek do kiszenia.
Na dnie garnka układamy całe liście kapusty dokładnie dociskając.
Co jakiś czas przekładamy pokrojonym, sparzonym listkiem laurowym.
Możemy też przesypywać kolejne warstwy odrobiną kminku i startej marchwi.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9041/conversions/KSdWDYVNQmGO2f-thumb.webp)
Jak garnek będzie już pełny ubijamy kapustę tak długo, aż na powierzchni pojawi się sok. Kapustę nakrywamy talerzykiem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepsza temperatura to 20 stopni).
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9042/conversions/0PUIRWaz145EcZ-thumb.webp)
Po 3 dniach zdejmujemy gazę i nakłuwamy patyczkami (do szaszłyków), żeby odpowietrzyć powstałe gazy. Po 2 godzinach ponownie przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ważne, żeby na wierzchu garnka zawsze był sok z kapusty.
Kapusta jest dobrze ukiszona po około 2 tygodniach.
Możemy wtedy przełożyć ją do słoików i przechowywać w lodówce.
Komentarze