Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kiszonki to bogactwo składników odżywczych, probiotyków i witamin. Kiszenie owoców i warzyw jest doskonałym pomysłem – szczególnie jesienią, kiedy warto wzmocnić odporność.

Składniki

2 główki białej kapusty (ok. 4 kg)
60–80 g soli kamiennej
6 listków laurowych
Kamienny garnek do kiszenia

Opis wykonania

Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście, kroimy warzywo na pół i wyciągamy głąby. Cienko szatkujemy z pomocą końcówki rozdrabniającej blendera, przekładamy do dużej miski, solimy i dokładnie mieszamy.

Myjemy i wyparzamy garnek do kiszenia. Na dnie garnka układamy całe liście kapusty dokładnie dociskając. Co jakiś czas przekładamy pokrojonym, sparzonym listkiem laurowym. Możemy też przesypywać kolejne warstwy odrobiną kminku i startej marchwi.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Jak garnek będzie już pełny ubijamy kapustę tak długo, aż na powierzchni pojawi się sok. Kapustę nakrywamy talerzykiem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepsza temperatura to 20 stopni).

Po 3 dniach zdejmujemy gazę i nakłuwamy patyczkami (do szaszłyków), żeby odpowietrzyć powstałe gazy. Po 2 godzinach ponownie przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Ważne, żeby na wierzchu garnka zawsze był sok z kapusty. Kapusta jest dobrze ukiszona po około 2 tygodniach. Możemy wtedy przełożyć ją do słoików i przechowywać w lodówce.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy