Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kiszona kapusta

Opis wykonania

Kiszonki to bogactwo składników odżywczych, probiotyków i witamin. Kiszenie owoców i warzyw jest doskonałym pomysłem - szczególnie jesienią, kiedy warto wzmocnić odporność.

Kiszona kapusta    - krok 1
Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście, kroimy warzywo na pół i wyciągamy głąby. Cienko szatkujemy, przekładamy do dużej miski, solimy i dokładnie mieszamy.
Kiszona kapusta    - krok 2
Myjemy i wyparzamy garnek do kiszenia. Na dnie garnka układamy całe liście kapusty dokładnie dociskając. Co jakiś czas przekładamy pokrojonym, sparzonym listkiem laurowym. Możemy też przesypywać kolejne warstwy odrobiną kminku i startej marchwi.
Kiszona kapusta    - krok 3

Jak garnek będzie już pełny ubijamy kapustę tak długo, aż na powierzchni pojawi się sok. Kapustę nakrywamy talerzykiem i przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepsza temperatura to 20 stopni).

Kiszona kapusta    - krok 4
Po 3 dniach zdejmujemy gazę i nakłuwamy patyczkami (do szaszłyków), żeby odpowietrzyć powstałe gazy. Po 2 godzinach ponownie przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Ważne, żeby na wierzchu garnka zawsze był sok z kapusty. Kapusta jest dobrze ukiszona po około 2 tygodniach. Możemy wtedy przełożyć ją do słoików i przechowywać w lodówce.