Produkty bogate w wapń

Produkty bogate w wapń

Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem  dla naszego organizmu. Ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i hormonalnego. Jest głównym składnikiem budulcowym układu kostnego. Wapń wchodzi w skład kości, zębów, a także ścian komórkowych.

Dlatego niezbędne jest dostarczanie go do organizmu w codziennej diecie. Zamiast sięgać po preparaty z apteki oraz suplementy warto przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić do niej produkty bogate w wapń. 

Niedobór wapnia w organiźmie objawia się między innymi:

  • problemami z układem kostnym (próchnicą zębów, kruchością oraz łamliwością kości, krzywicą),

  • bólami mięśniowymi

  • problemami z układem krwionośnym (zaburzeniami rytmu serca, zaburzeniami krzepliwości krwi),

  • stanami depresyjnymi oraz lękowymi.

Cennym źródłem wapnia są:

  • mleko, kefiry,  jogurty, maślanki, sery i twarożki

  • nasiona roślin strączkowych np. soja, fasola biała

  • orzechy laskowe, migdały, pistacje, nasiona słonecznika, nasiona chia

  • suszone owoce np. figi, morele

  • otręby i płatki owsiane

  • ryby np. tuńczyk, łosoś

  • jarmuż, szpinak, natka pietruszki, koperek, rukola, szczypiorek

W związku z szerokim działaniem pierwiastka na nasze zdrowie i samopoczucie zadbaj o jego odpowiedni poziom.