Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zielone soki to bomba witaminowa. Jako bazę wykorzystaj ulubioną zieleninę. Do wyboru masz szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, rukolę, a nawet liście pokrzywy. Do tego warzywa i owoce, które dostarczą słodyczy i sprawią, że smak zieleniny będzie łagodniejszy.

* tabela kalorii dla najbardziej kalorycznego soku – z jarmużu, awokado i kiwi

Składniki

Sok z jarmużu, awokado i kiwi
1/2 dojrzałego awokado
2 kiwi
1 szklanka liści jarmużu
1 szklanka wody

Sok ze szpinakiem, kiwi i awokado
1 szklanka liści szpinaku
1/2 dojrzałego awokado
2 kiwi
1 szklanka wody

Sok z natką pietruszki i bananem
1 pęczek natki pietruszki
banan
sok z 1/2 cytryny
½ szklanki wody

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
56 kcal
Tłuszcz
2.95 g
Węglowodany
5.4 g
Błonnik
1.8 g
Białko
2.1 g
Sól
0 g

Opis wykonania

1

Sok z jarmużu, awokado i kiwi – owoce obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i dodaj do pojemnika blendera. Składniki zmiksuj w blenderze razem z wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji napoju.

2

Sok ze szpinakiem, kiwi i awokado – liście szpinaku opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do pojemnika blendera. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części owoce. Wlej wodę i zmiksuj.

Porada

Ulubiony sok zawsze pod ręką? Tak! Zabierz go ze sobą w butelce 2Go do blenderów kielichowych marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Sok z natką pietruszki i bananem – banana obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Umieść w pojemniku blendera razem z natką pietruszki (wykorzystaj jedynie listki, bez łodyg). Składniki zmiksuj w blenderze razem z sokiem z cytryny i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu. Ważne, aby w trakcie picia nie były wyczuwalne listki pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Orzeźwiający, mało słodki, szybki w przygotowaniu
Pafwvcio
GIT ! Da się wypić, ale polecam dodać cukru.
Marta
Zdrowe, jak chce się odżywić organizm idealne.
Magda G
Zrobiłam z jabłka i natki pietruszki. Wyszedł trochę gęsty, chyba trzeba dodać więcej wody.
Magda G
Bardzo lubię natkę pietruszki więc dla mnie ten koktajl jest smaczny. Dodałam trochę miodu i soku z cytryny do smaku.
Monka
Zielone napoje są wyśmienite z awokado bardziej treściwe osobiście zieleninę mieszam głównie z owocami
bsylvia
Zdecydowanie zdrowe i warto przetestować przepis - polecam!