Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczony łosoś

Opis wykonania

Pieczony łosoś w towarzystwie żurawiny, cynamonu i anyżu to doskonałe dopełnienie świątecznego menu. Niezwykle aromatyczny, owocowo-korzenny sos do ryby sprawi, że już sam zapach wprawi Was w świąteczny nastrój.

Pieczony łosoś - krok 1

W pierwszej kolejności zajmiemy się marynatą. Na suchej gorącej patelni upraż przez kilkadziesiąt sekund cynamon, gwiazdkę anyżu i goździki, to pozwoli wydobyć z przypraw rewelacyjne aromaty. 

Pieczony łosoś - krok 2

Następnie dodaj na patelnię masło klarowane i posiekaną cebulę. Jak tylko cebula się zeszkli dodaj świeżą żurawinę, wino, miód, sól i pieprz do smaku.Całość duś na małym ogniu do czasu aż żurawina zmięknie, a sos zredukuje się nieco i wyraźnie zgęstnieje. Marynata powinna mieć płynną konsystencję. Opcjonalnie dla lekkiego zaostrzenia smaku dodaj szczyptę płatków chili.

Pieczony łosoś - krok 3

Filet z łososia oczyść i dokładnie wysusz. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej i pokryj dokładnie przestudzoną marynatą.

Na wierzch dodaj mniej więcej dwie łyżki zimnego masła. Łososia wstaw do piekarnika ustawionego w funkcji grilla z cyrkulacją powietrza, temperatura 250 stopni.

Pieczony łosoś - krok 4

Piecz przez 5 do 7 minut, do czasu aż ryba zacznie się z wierzchu rumienić. 

Pamiętaj o tym, że czas pieczenia trzeba dopasować do grubości filetu.

Danie podawaj na gorąco lub na zimno, przyozdobione świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.