Pieczony łosoś
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pieczony łosoś
Pieczony łosoś
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W pierwszej kolejności zajmiemy się marynatą. Na suchej gorącej patelni upraż przez kilkadziesiąt sekund cynamon, gwiazdkę anyżu i goździki, to pozwoli wydobyć z przypraw rewelacyjne aromaty.
Następnie dodaj na patelnię masło klarowane i posiekaną cebulę. Jak tylko cebula się zeszkli, dodaj świeżą żurawinę, wino, miód, sól i pieprz do smaku. Całość duś na małej mocy płyty grzewczej do czasu aż żurawina zmięknie, a sos zredukuje się nieco i wyraźnie zgęstnieje. Marynata powinna mieć płynną konsystencję. Opcjonalnie dla lekkiego zaostrzenia smaku dodaj szczyptę płatków chili.
Porada
Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.
Filet z łososia oczyść i dokładnie wysusz. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej i pokryj dokładnie przestudzoną marynatą.
Na wierzch dodaj mniej więcej dwie łyżki zimnego masła. Łososia wstaw do piekarnika ustawionego w funkcji grilla z cyrkulacją powietrza, temperatura 250 stopni.
Piecz przez 5 do 7 minut, do czasu aż ryba zacznie się z wierzchu rumienić.
Pamiętaj o tym, że czas pieczenia trzeba dopasować do grubości filetu.
Danie podawaj na gorąco lub na zimno, przyozdobione świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.
Komentarze