Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pieczony łosoś w towarzystwie żurawiny, cynamonu i anyżu to doskonałe dopełnienie świątecznego menu. Niezwykle aromatyczny, owocowo-korzenny sos do ryby sprawi, że już sam zapach wprawi Was w świąteczny nastrój.

Składniki

600-800 g filetu z łososia
2-3 łyżki zimnego masła
Świeży koperek do przybrania

Składniki sosu/marynaty:
300 g świeżej żurawiny
250 ml czerwonego wina półsłodkiego
2 cebule szalotki
1 łyżka masła klarowanego
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3-5 goździków
2 łyżki miodu
szczypta płatków chili
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

W pierwszej kolejności zajmiemy się marynatą. Na suchej gorącej patelni upraż przez kilkadziesiąt sekund cynamon, gwiazdkę anyżu i goździki, to pozwoli wydobyć z przypraw rewelacyjne aromaty. 

Następnie dodaj na patelnię masło klarowane i posiekaną cebulę. Jak tylko cebula się zeszkli, dodaj świeżą żurawinę, wino, miód, sól i pieprz do smaku. Całość duś na małej mocy płyty grzewczej do czasu aż żurawina zmięknie, a sos zredukuje się nieco i wyraźnie zgęstnieje. Marynata powinna mieć płynną konsystencję. Opcjonalnie dla lekkiego zaostrzenia smaku dodaj szczyptę płatków chili.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Filet z łososia oczyść i dokładnie wysusz. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej i pokryj dokładnie przestudzoną marynatą.

Na wierzch dodaj mniej więcej dwie łyżki zimnego masła. Łososia wstaw do piekarnika ustawionego w funkcji grilla z cyrkulacją powietrza, temperatura 250 stopni.

Piecz przez 5 do 7 minut, do czasu aż ryba zacznie się z wierzchu rumienić. 

Pamiętaj o tym, że czas pieczenia trzeba dopasować do grubości filetu.

Danie podawaj na gorąco lub na zimno, przyozdobione świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ciekawe połączenie, warto spróbować.

Powiązane przepisy