Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Lody

Lody

Deser, który otrzymuje się poprzez zamrażanie masy z produktów mlecznych bądź wody, często z dodatkami smakowymi. Lody przyrządzano już w starożytnej Grecji i Rzymie, zaś do Polski trafiły za...

Czytaj więcej
Lody
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Deser, który otrzymuje się poprzez zamrażanie masy z produktów mlecznych bądź wody, często z dodatkami smakowymi. Lody przyrządzano już w starożytnej Grecji i Rzymie, zaś do Polski trafiły za panowania Augusta III. Początkowo serwowano je tylko na specjalne okazje. Później, gdy receptura ich wyrobu trafiła za ocean, mrożony deser upowszechnił się na całym świecie.

Domowe lody – kto ich nie lubi? Zwłaszcza w upalne dni z chęcią po nie sięgamy. Niezależnie od ulubionego smaku lodów wiele osób jest zgodnych i uważa, że te przygotowane samodzielnie smakują najlepiej. Jesteśmy tego samego zdania, dlatego ta część Akademii Smaku jest dedykowana wszystkim lodomaniakom. Oczywiście, tam gdzie lody, tam jest i miejsce również na sorbety. Już dziś wypróbuj nasze przepisy na domowe lody oraz sorbety!

 

Jaki jest przepis na dobre lody?

 

Do przygotowania lodów wystarczy tylko kilka prostych składników i trochę cierpliwości. Dużo zależy od temperatury. Przepisy na lody są proste, dlatego kluczową kwestią jest jakość wykorzystanych składników. Tylko w ten sposób przygotujesz lody w swoim ulubionym smaku. Jedocześnie nie ograniczaj się tylko do tych dobrze znanych. Nie bój się poeksperymentować ze smakami przygotowywanych deserów. 

Spróbuj nowych połączeń smakowych i zobacz, jak Cię zaskoczą. Ciekawym – i wbrew pozorom przepysznym – pomysłem jest dodawanie do lodów warzyw jak np. jarmuż. Warto wypróbować również nietypowe i wyjątkowe rozwiązanie, jakim jest… smażenie lodów. Ciepłe i chrupiące z zewnątrz, w środku pozostają zimne, co dodatkowo potęguje doznania smakowe.

 

Wypróbuj nasze pomysły na:

 

  • Lody malinowe
  • Lody śmietankowe
  • Sorbet z mango
  • Smażone lody na wafelku z tortilli