Tradycyjne kopytka
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Kopytka to sycący i smaczny obiad, który smakuje zarówno najmłodszym, jak i dorosłym. Wypróbuj prosty przepis na tradycyjne kopytka!
Składniki
500 g ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Tradycyjne kopytka
Tradycyjne kopytka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki zmiel w maszynce na drobnym oczku.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj masę i zagnieć ciasto.
Porada
Gotowe ciasto jest lekko klejące. Nie dodawaj więcej mąki, w przeciwnym razie kopytka będą mączyste i ciężkie.
Z ciasta formuj wałki, a następnie pokrój je na 2-3 cm kawałki.
Kopytka gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od wpłynięcia kopytek na powierzchnię.
Komentarze