Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim

Opis wykonania

Sosy świetnie podkreślają smak i aromat wielu grillowanych potraw. Jednym z najbardziej znanych i lubianych sosów wśród miłośników dań z rusztu jest sos ranczerski (farmerski). Podstawą dipu jest maślanka z dodatkiem jogurtu i majonezu oraz świeże zioła. Doskonale komponuje się z grillowanym mięsem jak i warzywami, np. pieczonymi ziemniakami.

Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim - krok 1

Przygotuj sos ranczerski: do pojemnika blendera wrzuć zioła, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj  maślankę, jogurt i majonez. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim - krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj ich ze skórki) i obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim - krok 3

Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i pieprzem. W oliwie obtocz dokładnie ziemniaki, tak aby pokryły się ziołami.

Rozgrzej grill. Ułóż ziemniaki i piecz przez kilka minut. Przewróć na drugą stronę. Podawaj z sosem ranczerskim.