Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Frytki mogą z powodzeniem pełnić rolę smaczneji zdrowej przekąski, którą zajadać można się oglądając mecze, filmy i spędzając czas ze znajomymi.

Składniki

2 szt. większych ziemniaków
3 szt. większych marchewek
2-3 szt. większych pietruszek
1-2 szt. batatów
sól, pieprz, oregano, rozmaryn
2 łyżka soku z cytryny lub limonki
3 łyżka oliwy z oliwek

Opis wykonania

Frytki niesłusznie kojarzone są z niezdrowym fast foodem. Wystarczy kilka prostych tricków, aby we własnej kuchni przyrządzić smaczne, kolorowe i chrupiące frytki, którymi zajadać się będą duzi i mali, niezależnie od okazji. Są proste w przygotowaniu, a co najlepsze możesz użyć do nich łatwo dostępnych i popularnych warzyw.


1. Umyj i obierz po 2-3 sztuki ziemniaków, batatów, marchwi i pietruszki.
2. Następnie wszystkie warzywa pokrój w cienkie i długie paski w kształcie frytek, i wrzuć je wszystkie do dużej miski.
3. Frytki przypraw solą, suszonymi ziołami i skrop sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny lub limonki.
4. Następnie skrop zawartość miski ok. 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj aby frytki pokryły się przyprawami.
5. Kawałki warzyw układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby leżały obok siebie i nie przykrywały się nawzajem.
6. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st C przez ok. 15-20 minut, do czasu aż z zewnątrz zaczną się pięknie rumienić, a w środku będą miękkie.
7. Podawaj w dużej misie lub porcjami, np. w kubeczkach wyłożonych papierem śniadaniowym – w ten sposób będą się jeszcze lepiej prezentować i łatwo będzie po nie sięgać np. w trakcie oglądania meczu.
8. Frytki podawaj w towarzystwie ulubionego sosu, np. 1000 wysp, ketchupu, czy majonezu.

TIP

Frytki przed pieczeniem przypraw ulubionymi ziołami i przyprawami. W wersji dla dorosłych mogą to być płatki chilli i grubo zmielony pieprz, które nadadzą im wyrazistego charakteru. Dla dzieci świetnie sprawdzą się zdrowe i aromatyczne przyprawy, takie jak pięknie pachnący cynamon, niesamowicie żółta kurkuma, czy odrobina egzotycznego kardamonu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Smacznie i kolorowo :)
Radosław
Nowe odkrycie. Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu zamiast typowych ziemniaków
bsylvia
Smaczna propozycja! Nawet marchewka i pietruszka były dobre. Polecam!