Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Frytki mogą z powodzeniem pełnić rolę smaczneji zdrowej przekąski, którą zajadać można się oglądając mecze, filmy i spędzając czas ze znajomymi.

Składniki

2 szt. większych ziemniaków
3 szt. większych marchewek
2-3 szt. większych pietruszek
1-2 szt. batatów
sól, pieprz, oregano, rozmaryn
2 łyżka soku z cytryny lub limonki
3 łyżka oliwy z oliwek

Opis wykonania

Frytki niesłusznie kojarzone są z niezdrowym fast foodem. Wystarczy kilka prostych tricków, aby we własnej kuchni przyrządzić smaczne, kolorowe i chrupiące frytki, którymi zajadać się będą duzi i mali, niezależnie od okazji. Są proste w przygotowaniu, a co najlepsze możesz użyć do nich łatwo dostępnych i popularnych warzyw.


1. Umyj i obierz po 2-3 sztuki ziemniaków, batatów, marchwi i pietruszki.
2. Następnie wszystkie warzywa pokrój w cienkie i długie paski w kształcie frytek, i wrzuć je wszystkie do dużej miski.
3. Frytki przypraw solą, suszonymi ziołami i skrop sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny lub limonki.
4. Następnie skrop zawartość miski ok. 3 łyżkami oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj aby frytki pokryły się przyprawami.
5. Kawałki warzyw układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby leżały obok siebie i nie przykrywały się nawzajem.
6. Frytki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st C przez ok. 15-20 minut, do czasu aż z zewnątrz zaczną się pięknie rumienić, a w środku będą miękkie.
7. Podawaj w dużej misie lub porcjami, np. w kubeczkach wyłożonych papierem śniadaniowym – w ten sposób będą się jeszcze lepiej prezentować i łatwo będzie po nie sięgać np. w trakcie oglądania meczu.
8. Frytki podawaj w towarzystwie ulubionego sosu, np. 1000 wysp, ketchupu, czy majonezu.

TIP

Frytki przed pieczeniem przypraw ulubionymi ziołami i przyprawami. W wersji dla dorosłych mogą to być płatki chilli i grubo zmielony pieprz, które nadadzą im wyrazistego charakteru. Dla dzieci świetnie sprawdzą się zdrowe i aromatyczne przyprawy, takie jak pięknie pachnący cynamon, niesamowicie żółta kurkuma, czy odrobina egzotycznego kardamonu.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Smacznie i kolorowo :)
Radosław
Nowe odkrycie. Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu zamiast typowych ziemniaków
bsylvia
Smaczna propozycja! Nawet marchewka i pietruszka były dobre. Polecam!