Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kawałki wołowiny confitowane w maśle z warzywami

Kawałki wołowiny confitowane w maśle z warzywami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne kawałki wołowiny, zamarynowane z warzywami.

Składniki

1,5 kg wołowiny z udźca
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka cynamonu
sól, pieprz
5 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżka słodkiej papryki
masła
4 szt. cebule
10 szt. ząbków czosnku
2 szt. pory
2 szt. selery
4 szt. marchewki
1 szt. główka kapusty
5 szt. ziemniaków

Opis wykonania

Mięso umyj, wytrzyj i dokładnie zamarynuj w przyprawach i sosie sojowym. Wrzuć do worka, najlepiej z możliwością szczelnego zamknięcia, i wstaw do lodówki na minimum 12h.

Selera i marchewkę pokrój na duże kawałki, kapustę na 6 ćwiartek, a ziemniaki na pół. Zamarynowane mięso wraz z warzywami przesmaż, aż się przyrumieni i przełóż na blachę.

W rondelku rozpuść masło i zalej nim brytfankę z mięsem i warzywami tak, aby dokładnie przykryć. Całość zawiń folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Piecz około 4h.

Uwaga: wołowina wołowinie nie równa, więc musisz sprawdzać czy mięso jest miękkie po 4h.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych