Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kawałki wołowiny confitowane w maśle z warzywami

Kawałki wołowiny confitowane w maśle z warzywami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne kawałki wołowiny, zamarynowane z warzywami.

Składniki

1,5 kg wołowiny z udźca
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka cynamonu
sól, pieprz
5 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżka słodkiej papryki
masła
4 szt. cebule
10 szt. ząbków czosnku
2 szt. pory
2 szt. selery
4 szt. marchewki
1 szt. główka kapusty
5 szt. ziemniaków

Opis wykonania

Mięso umyj, wytrzyj i dokładnie zamarynuj w przyprawach i sosie sojowym. Wrzuć do worka, najlepiej z możliwością szczelnego zamknięcia, i wstaw do lodówki na minimum 12h.

Selera i marchewkę pokrój na duże kawałki, kapustę na 6 ćwiartek, a ziemniaki na pół. Zamarynowane mięso wraz z warzywami przesmaż, aż się przyrumieni i przełóż na blachę.

W rondelku rozpuść masło i zalej nim brytfankę z mięsem i warzywami tak, aby dokładnie przykryć. Całość zawiń folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160⁰C. Piecz około 4h.

Uwaga: wołowina wołowinie nie równa, więc musisz sprawdzać czy mięso jest miękkie po 4h.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych