Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zdrowe batony a'la brownie

Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Dbasz o zdrowie lub jesteś zapracowanym rodzicem dziecka alergika na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezczekoladowej i beznabiałowej? Nie wiesz jak wytłumaczyć dziecku (i sobie), że nie może jeść typowych słodyczy? Jest coś naprawdę prostego i szybkiego do przygotowania, to domowe batony a'la brownie. Potrzebujesz tylko kilku dozwolonych produktów i ciągutkowo - kremowy baton jest Twój! NIEZBĘDNY TEŻ JEST ROBOT KUCHENNY/MALAKSER o dużej mocy (którego jeszcze nie posiadam i maltretuję ledwo zipiącego już "staruszka" ;) ). Prdukty: 1. Orzechy 1,5 szkl. (wg. uznania: pekan/migdały/włoskie/słonecznik...) można zblanszować przez 15 min. w mocno nagrzanym piekarniku dla wydobycia aromatu 2. Daktyle bez pestek 3 szkl. (jeśli są bardzo suche można namoczyć w gorącym mleku roślinnym przez 30min.) 3. Kakao lub karob w proszku 4 łyżki 4. Cynamon 1 łyżeczka 5. Miód lub syrop klonowy 1-2 łyżki wg. uznania 6. Szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić w MALAKSERZE, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką gęstą masę. Przełożyć do płaskiej formy, wyrównać i chłodzić w lodówce min. 2godz. Pokroić w kostki i delektować się pysznymi i zdrowymi słodkościami!