Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką

Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
Ilośc porcji

7 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką- bez glutenu

Składniki

25 g masło
75 g olej kokosowy
75 g skrobia ziemniaczana
25 g mąka ryżowa
50 g mąka gryczana
65 g ksylitol
3 szt. jaja
1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
400 g jabłka
4 łyżka żurawina
2 łyżeczka cynamon
2 łyżeczka skrobia ziemniaczana

Opis wykonania

Ciasto: Mąki, skrobię (75g) masło, olej kokosowy, ksylitol (25g), 3 żółtka, ekstrakt z wanilii umieścić w miscie, dokładnie zagnieść zwracając uwagę na grudnki oleju kokosowego, które trzeba zlikwidować. Ciastem wykleić foremki na muffiny wcześniej wysmarowane masłem i opruszone mąką- ja użyłam foremki sylikonowej, która sprawdziła się bardzo dobrze, bo nic nie przywiera. Schodzić ciasto w lodówce. Po chwili wyjąć i podpiec w temp 200 stopni C około 13 min do zarumienienia. wyjąć i wystudzić. Mus jabłkowy: Jabłka włożyc do garnka i posypać cynamonem, wymieszać, gotować do zmieknęcia jabłek. Pianka: 3 białka ubić na sztywno, dodać ksylitol (40g) ubić, dodać skrobię (2 łyżeczki), ubić. Na podpieczone babeczki wyłożyć jabłka, dodać kilka kulek żurawin, pianę z białek przełożyłam do rękawa i wyciskałam na babeczki. piec całość 30 min w 150 stopni C.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych