Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
7 porcje
60 min
Średnie
Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką- bez glutenu
Składniki
25 g masło
75 g olej kokosowy
75 g skrobia ziemniaczana
25 g mąka ryżowa
50 g mąka gryczana
65 g ksylitol
3 szt. jaja
1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
400 g jabłka
4 łyżka żurawina
2 łyżeczka cynamon
2 łyżeczka skrobia ziemniaczana
Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto:
Mąki, skrobię (75g) masło, olej kokosowy, ksylitol (25g), 3 żółtka, ekstrakt z wanilii umieścić w miscie, dokładnie zagnieść zwracając uwagę na grudnki oleju kokosowego, które trzeba zlikwidować. Ciastem wykleić foremki na muffiny wcześniej wysmarowane masłem i opruszone mąką- ja użyłam foremki sylikonowej, która sprawdziła się bardzo dobrze, bo nic nie przywiera. Schodzić ciasto w lodówce.
Po chwili wyjąć i podpiec w temp 200 stopni C około 13 min do zarumienienia.
wyjąć i wystudzić.
Mus jabłkowy:
Jabłka włożyc do garnka i posypać cynamonem, wymieszać, gotować do zmieknęcia jabłek.
Pianka:
3 białka ubić na sztywno, dodać ksylitol (40g) ubić, dodać skrobię (2 łyżeczki), ubić.
Na podpieczone babeczki wyłożyć jabłka, dodać kilka kulek żurawin, pianę z białek przełożyłam do rękawa i wyciskałam na babeczki.
piec całość 30 min w 150 stopni C.
Komentarze