Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
                                            7 porcji
60 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką- bez glutenu
                
                Składniki
25 g masło
                                                            75 g olej kokosowy
                                                            75 g skrobia ziemniaczana
                                                            25 g mąka ryżowa
                                                            50 g mąka gryczana
                                                            65 g ksylitol
                                                            3 szt. jaja
                                                            1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
                                                            400 g jabłka
                                                            4 łyżka żurawina
                                                            2 łyżeczka cynamon
                                                            2 łyżeczka skrobia ziemniaczana
                                                    Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Ciasto:
Mąki, skrobię (75g) masło, olej kokosowy, ksylitol (25g), 3 żółtka, ekstrakt z wanilii  umieścić w miscie, dokładnie zagnieść zwracając uwagę na grudnki oleju kokosowego, które trzeba zlikwidować. Ciastem wykleić foremki na muffiny wcześniej wysmarowane masłem i opruszone mąką- ja użyłam foremki sylikonowej, która sprawdziła się bardzo dobrze, bo nic nie przywiera. Schodzić ciasto w lodówce. 
Po chwili wyjąć i podpiec w temp 200 stopni C około 13 min do zarumienienia. 
wyjąć i wystudzić. 
Mus jabłkowy:
Jabłka włożyc do garnka i posypać cynamonem, wymieszać, gotować do zmieknęcia jabłek. 
Pianka:
3 białka ubić na sztywno, dodać ksylitol (40g) ubić, dodać skrobię (2 łyżeczki), ubić. 
Na podpieczone babeczki wyłożyć jabłka, dodać kilka kulek żurawin, pianę z białek przełożyłam do rękawa i wyciskałam na babeczki. 
piec całość 30 min w 150 stopni C. 
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze