Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Buraczane babeczki z polewą to prosty przepis na deser, który zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem!

Składniki

2 szt. buraki
150 g mąka pszenna
150 g cukier trzcinowy
2 łyżka kakao
1,5 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżka przyprawa do piernika
1 szczypta sól
150 ml olej z pestek winogron
3 szt. jajka
1 łyżka ocet z wina czerwonego
200 g gorzka czekolada
50 ml śmietanka 30%
wybrane dodatki cukiernicze

Opis wykonania

Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem octu winnego. Dzięki temu, nasze buraki nie stracą koloru. W jednym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Ugotowane buraki miksujemy za pomocą blendera lub malaksera dolewając olej winogronowy, a następnie dodajemy jajka. Suche składniki przekładamy do buraków i mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, a piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Babeczki pieczemy przez 25 min. W tym czasie przygotowujemy polewę oraz/lub lukier. Polewę przygotowujemy rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej, dodając do niej śmietankę. Najprostszy lukier to po prostu woda, odrobina soku z cytryny i dużo cukru pudru. Kiedy ciastka ostygną, dekorujemy je najpierw polewą, a następnie lukrem i posypujemy ozdobami cukierniczymi. Oczywiście dekorowanie lukrem nie jest konieczne, ale ja lubię jego walory estetyczne.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Super przepis, na pewno zrobię ponownie - idealna opcja na przemycenie do diety zdrowych buraków. Kolor babeczek robi furorę wśród dzieciaków i dorosłych!