Babeczki z burakiem
4 porcje
Średnie
Składniki
Babeczki z burakiem
Babeczki z burakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem octu winnego. Dzięki temu, nasze buraki nie stracą koloru. W jednym naczyniu łączymy ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Ugotowane buraki miksujemy za pomocą blendera lub malaksera dolewając olej winogronowy, a następnie dodajemy jajka. Suche składniki przekładamy do buraków i mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, a piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Babeczki pieczemy przez 25 min. W tym czasie przygotowujemy polewę oraz/lub lukier. Polewę przygotowujemy rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej, dodając do niej śmietankę. Najprostszy lukier to po prostu woda, odrobina soku z cytryny i dużo cukru pudru. Kiedy ciastka ostygną, dekorujemy je najpierw polewą, a następnie lukrem i posypujemy ozdobami cukierniczymi. Oczywiście dekorowanie lukrem nie jest konieczne, ale ja lubię jego walory estetyczne.
Komentarze