Bułeczki drożdzowe z pokrzywą
4 porcje
60 min
Średnie
3 (Ilość ocen: 2)
Bułeczki drożdzowe z pokrzywą są słodkie i świetnie nadają się na śniadanie
Składniki
40 kg mąka pszenna
4 szt. jajka
15 dkg masło
10 dkg mąka kukurydziana
1 szklanka mleko
5 dkg pokrzywa świeża
2 łyżka słonecznik
1 łyżeczka sól
5 dkg cukier
Bułeczki drożdzowe z pokrzywą
Bułeczki drożdzowe z pokrzywą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z drożdzy robimy zaczyn w ciepłym mleku.Suche składniki mieszamy,robimy środek i wbijamy jajka oraz wlewamy gotowy już zaczyn następnie zarabiamy ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie kulkujemy małe bułeczki i wkładamy do formy na dufiny,posypujemy z góry słonecznikiem oraz odpiekamy w piekarniku przez 25 min. na 176*C
Komentarze