Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bułeczki drożdzowe z pokrzywą są słodkie i świetnie nadają się na śniadanie

Składniki

40 kg mąka pszenna
4 szt. jajka
15 dkg masło
10 dkg mąka kukurydziana
1 szklanka mleko
5 dkg pokrzywa świeża
2 łyżka słonecznik
1 łyżeczka sól
5 dkg cukier

Opis wykonania

Z drożdzy robimy zaczyn w ciepłym mleku.Suche składniki mieszamy,robimy środek i wbijamy jajka oraz wlewamy gotowy już zaczyn następnie zarabiamy ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie kulkujemy małe bułeczki i wkładamy do formy na dufiny,posypujemy z góry słonecznikiem oraz odpiekamy w piekarniku przez 25 min. na 176*C

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Moje ulubione bułeczki