Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Babka z ciasta ucieranego z kremem z masła, posypana wiórkami krokantowymi.

Składniki

forma do babki o średnicy 26 cm
Ciasto ucierane:
250 g masła
200 g cukru
6 jajek
5 kropli aromatu cytrynowego
300 g mąki
100 g mączki kartoflanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z masła:
500 ml mleka
125 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
1 szczypta soli
200 g masła
Przyozdobienie:
200 g wiórków krokantowych
100 ml śmietany
20 wisienek coctailowych

Opis wykonania

Wyjątkowy przepis na babkę, która stanie się ozdobą świątecznego stołu.

Opis przygotowania:

  1. Z podanych składników przygotuj ciasto ucierane. Nasmaruj formę do babki. Wlej ciasto i piecz babkę w podany sposób.
  2. Po upieczeniu i ostudzeniu babkę dwukrotnie przekrój.
  3. Z mleka, cukru, budyniu w proszku i soli zrób budyń.
  4. Przy studzeniu mieszaj tak, żeby nie powstał kożuch.
  5. Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj zimny budyń waniliowy.
  6. Połową powstałej masy kremowej napełnij babkę a resztą posmarowuj ją od zewnątrz.
  7. Śmietanę ubij na sztywną pianę i przełóż ją do strzykawki lub woreczka.
  8. Na babce zrób 20 plamek z bitej śmietany.
  9. Na każdej z nich połóż wisienkę cocktailową.

Sposób nastawiania:

Piekarnik: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut.

TIP:

  • Możesz zmienić smak kremu maślanego dodając 2-3 łyżki stołowe rumu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych