Babka z ciasta ucieranego z kremem z masła, posypana wiórkami krokantowymi.
Wyjątkowy przepis na babkę, która stanie się ozdobą świątecznego stołu.
Opis przygotowania:
- Z podanych składników przygotuj ciasto ucierane. Nasmaruj formę do babki. Wlej ciasto i piecz babkę w podany sposób.
- Po upieczeniu i ostudzeniu babkę dwukrotnie przekrój.
- Z mleka, cukru, budyniu w proszku i soli zrób budyń.
- Przy studzeniu mieszaj tak, żeby nie powstał kożuch.
- Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj zimny budyń waniliowy.
- Połową powstałej masy kremowej napełnij babkę a resztą posmarowuj ją od zewnątrz.
- Śmietanę ubij na sztywną pianę i przełóż ją do strzykawki lub woreczka.
- Na babce zrób 20 plamek z bitej śmietany.
- Na każdej z nich połóż wisienkę cocktailową.
Sposób nastawiania:
Piekarnik: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut.
TIP:
- Możesz zmienić smak kremu maślanego dodając 2-3 łyżki stołowe rumu.