Babka frankfurcka
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Babka z ciasta ucieranego z kremem z masła, posypana wiórkami krokantowymi.
Składniki
forma do babki o średnicy 26 cm
Ciasto ucierane:
250 g masła
200 g cukru
6 jajek
5 kropli aromatu cytrynowego
300 g mąki
100 g mączki kartoflanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z masła:
500 ml mleka
125 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
1 szczypta soli
200 g masła
Przyozdobienie:
200 g wiórków krokantowych
100 ml śmietany
20 wisienek coctailowych
Babka frankfurcka
Babka frankfurcka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wyjątkowy przepis na babkę, która stanie się ozdobą świątecznego stołu.
Opis przygotowania:
- Z podanych składników przygotuj ciasto ucierane. Nasmaruj formę do babki. Wlej ciasto i piecz babkę w podany sposób.
- Po upieczeniu i ostudzeniu babkę dwukrotnie przekrój.
- Z mleka, cukru, budyniu w proszku i soli zrób budyń.
- Przy studzeniu mieszaj tak, żeby nie powstał kożuch.
- Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj zimny budyń waniliowy.
- Połową powstałej masy kremowej napełnij babkę a resztą posmarowuj ją od zewnątrz.
- Śmietanę ubij na sztywną pianę i przełóż ją do strzykawki lub woreczka.
- Na babce zrób 20 plamek z bitej śmietany.
- Na każdej z nich połóż wisienkę cocktailową.
Sposób nastawiania:
Piekarnik: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut.
TIP:
- Możesz zmienić smak kremu maślanego dodając 2-3 łyżki stołowe rumu.
Komentarze