Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ziemniaki to bardzo wszechstronne do wykorzystania w kuchni warzywo, co sprawia, że są niezastąpionym elementem w kuchni na całym świecie. Jednym z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych sposobów przygotowania ziemniaków, jest ich pieczenie z dodatkiem aromatycznego rozmarynu. To pyszna potrawa, która zachwyca prostotą przygotowania i bogactwem smaku. Sprawdź, jak ją przygotować!

Składniki

1 kg ziemniaków
2 łyżka oleju
1 szt. gałązki rozmarynu
1 łyżeczka soli
1 łyżka koperku

Opis wykonania

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Jeśli są zbyt duże to kroimy je na pół. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia.

Oliwę wlewamy do miski i każdego ziemniaka dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka.

Rozkładamy ziemniaki na blaszce i solimy z każdej strony. Następnie kładziemy po kawałku rozmarynu na każdego kartofla.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.

Upieczone ziemniaki przekładamy na talerze i posypujemy świeżym koperkiem.

Ziemniaki z rozmarynem możemy podawać jako osobne danie z maślanką lub dodatek do obiadu. Świetnie pasują do różnego rodzaju mięs oraz z ulubioną surówką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych