Babka piaskowa
Babka piaskowa inaczej nazywana jest babką wielkanocną lub babką cytrynową. To polski przepis na tradycyjne pieczywo cukiernicze, czyli ciasto wykonane z połączenia drożdży, ciepłego mleka, mąki, cukru i szczypty...
Czytaj więcej
Babka piaskowa inaczej nazywana jest babką wielkanocną lub babką cytrynową. To polski przepis na tradycyjne pieczywo cukiernicze, czyli ciasto wykonane z połączenia drożdży, ciepłego mleka, mąki, cukru i szczypty soli, dodatku jajek, mąki i bakalii. Babka wielkanocna swoje początki miała pod koniec XVII wieku, kiedy pieczona była w Rzeczpospolitej Obojga Narodów za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego. Słowiański przepis zyskał popularność we wszystkich krajach europejskich.
Babka piaskowa – przepis
Na początku należy przygotować formę do babki piaskowej. Oryginalny wzór babki wypiekano w karbowanych formach w kształcie stożka, z otworem na środku. Obecnie można spotkać także babkę w formach prostokątnych, choć zdecydowanie przeważa okrągły kształt ciasta – to właśnie on jest najbardziej kojarzony z Wielkanocą
Przepisów na babkę piaskową jest naprawdę wiele. Można klasycznie wykonać ciasto przygotowując rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, mąki i cukru, a po wyrośnięciu ciasta uzupełnić je jajkami, mąką lub bakaliami, a można również zastosować przepis złożony z jajek, masła, mąki ziemniaczanej i pszennej, cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i skórki z cytryny, uzyskując babkę o słodko-kwaśnym, cytrynowym smaku.
Ile piec babkę piaskową?
Babkę piaskową należy piec w temperaturze 160 °C przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wierzch ciasta można udekorować lukrem, roztopioną czekoladą, bakaliami lub posypać cukrem pudrem. Babka doskonale komponuje się także z kwaskowatymi przetworami, jak konfitura z wiśni czy porzeczki.