Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pizza z salami, papryką pepperoni i pieczarkami. Pizza włoska to przysmak nie tylko Włochów - spróbuj zrobić ją w swoim domu!

Składniki

głęboka blacha do pieczenia
Ciasto drożdżowe:
opakowanie suszonych drożdży
150 ml letniej wody
300 g mąki
1/2 - 1 łyżeczka kminku
60 ml oliwy z oliwek
Nadzienie:
350 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano lub włoskiej mieszanki ziołowej
pieprz, sól
310 g łagodnej papryki pepperoni
340 g pieczarek w plasterkach (1 słoik)
100 g salami
100-150 g tartego sera (np. Emmentaler)

Opis wykonania

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Głęboką blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oliwy i równomiernie rozwałkować na niej ciasto. Wielokrotnie ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Od pepperoni poobcinać ogonki. Pepperoni poprzekrawać wzdłuż i usunąć pestki. Poukładać na pizzy wraz z osączonymi pieczarkami i plasterkami kiełbasy. Doprawić. Posypać tartym serem i piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 210-230⁰C, 25-35 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Domowa pizza to dobry pomysł na każdą okazję 👍dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe.
Babeczka
Domowa najlepsza :)
Magda G
Bardzo smaczna
Magda G
Sugerując się zdjęciem z przepisu położyłam salami na ser pod koniec pieczenia. Jednak warto dać salami pod ser tak jak w przepisie aby nie zrobiło się suche.
Iza
Smaczna, domowa, samo salami ale robi najlepszy smak. Moj ulubieniec!
Radosław
Uwielbiam tą pizzę, super wychodzi
Radosław
Polecam przepis
bsylvia
Domowa pizza, bardzo dobra! Polecam!
Maria Izabela
Dobra, ciasto pycha, chrupiące
Rene
Rewelacyjna pizza!Ciasto wyszło chrupiące. Będę często wracać do tego przepisu. Polecam wszystkim miłośnikom pikantnych smaków!
Ewusia1222
Pyszna pizza salami :)
tomusczar
Ja zrobiłem pizzę szynką, pomidorkami koktajlowymi, mozarellą i rukolą :) Polecam smakuje wyśmienicie
monosan9
Najlepsza na każdą okazję. Klasyka i pyszota.
Lalaxo
Pizza to zawsze dobry pomysł
Ewusia1222
Najlepsza domowa pizza-polecam
Długa
Doskonała na kolację
Aleksandra J
Super pizza 😊 z braku salami jest boczek ale też pysznie wyszło 😊
Lalaxo
Ulubiona męża