Ostra pizza z salami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Pizza z salami, papryką pepperoni i pieczarkami. Pizza włoska to przysmak nie tylko Włochów - spróbuj zrobić ją w swoim domu!
Składniki
głęboka blacha do pieczenia
Ciasto drożdżowe:
opakowanie suszonych drożdży
150 ml letniej wody
300 g mąki
1/2 - 1 łyżeczka kminku
60 ml oliwy z oliwek
Nadzienie:
350 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano lub włoskiej mieszanki ziołowej
pieprz, sól
310 g łagodnej papryki pepperoni
340 g pieczarek w plasterkach (1 słoik)
100 g salami
100-150 g tartego sera (np. Emmentaler)
Ostra pizza z salami
Ostra pizza z salami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Głęboką blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oliwy i równomiernie rozwałkować na niej ciasto. Wielokrotnie ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Posypać ziołami, solą i pieprzem. Od pepperoni poobcinać ogonki. Pepperoni poprzekrawać wzdłuż i usunąć pestki. Poukładać na pizzy wraz z osączonymi pieczarkami i plasterkami kiełbasy. Doprawić. Posypać tartym serem i piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 210-230⁰C, 25-35 minut.
Komentarze