Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna i zdrowa wersja tradycyjnego sernika posmakuje nawet największym sceptykom kaszy jaglanej.

Składniki

1,5 szklanka mąka owsiana
0,5 szklanka zmielone wiórki kokosowe
1-2 łyżka jogurt grecki
2 łyżka masło
15 łyżka cukier trzcinowy
2 łyżka cukier waniliowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1,5 szklanka kasza jaglana
2,5 szklanka mleko
3 szklanka woda
laska wanilii
8 łyżka sok z pomarańczy
2 łyżka sok z cytryny
skórka otarta z cytryny
2 łyżka rodzynki
10 szt. suszone morele
3 łyżka ciemne kakao
150 g gorzka czekolada
4 łyżka posiekane orzechy laskowe
2 łyżka wiórki kokosowe

Opis wykonania

Mąkę owsianą, zmielone wiórki kokosowe, masło, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cukru waniliowego i jogurt grecki zagnieść na kruche ciasto, wylepić formę (28cmx28cm) i podpiec przez ok.10min. w 180stopniach. Kaszę wypłukać i ugotować w 3szkl. wody, 1,5szkl. mleka oraz laską wanilii. Gdy kasza wchłonie cały płyn zdjąć z ognia, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać 4łyżki soku pomarańczowego, sok z cytryny,skórkę otartą z cytryny, 1/2szkl. mleka, 5łyżek cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego. Ponownie zmiksować. Dodać pokrojone w paseczki morele i wymoczone we wrzątku rodzynki. Wymieszać i wylać na podpieczony spód. Do drugiej części masy dodać kakao, 1/2szkl. mleka, 5 łyżek cukru i 4 łyżki soku z pomarańczy, zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę (50g) oraz orzechy. Wylać na jasną masę. Sernik wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 190stopni i piec 60min. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100g) i posypać 2 łyżkami wiórek kokosowych. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej smakuje mocno schłodzone.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych