Bakłażanowe rollsy z komosą i amarantusem
6 porcje
60 min
Łatwe
Grecki charakter dania połączony ze skarbem Inków i Azteków oraz chrupiącą marchewką sprawia, że roladki mają wielowymiarowy smak.
Składniki
200 g bakłażan
15 g nasiona amarantusa
15 g komosa ryżowa
3 g kolendra
1 szczypta bazylia
1 szczypta majeranek
1 szczypta rozmaryn
1 szczypta tymianek
1 szczypta oewgano
1 szczypta sól
30 g ser feta
30 g marchewka
8 g kiełki lucerny
30 ml oliwa z oliwek
5 g sezam
Bakłażanowe rollsy z komosą i amarantusem
Bakłażanowe rollsy z komosą i amarantusem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażana myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Nacieram odrobiną soli i zostawiam na około pół godziny. Następnie rozcieram w moździerzu kolendrę, dodaję odrobinę bazylii, majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Mieszam je z dwoma łyżkami oliwy i smaruję z obu stron bakłażana. Wstawiam go do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotuję amarantus i komosę ryżową. Ser i marchewkę kroję na drobne paseczki. Upieczonego bakłażana wyciągam z pieca. Nakładam na 3/4 długości komosę z amarantusem, kiełki lucerny, paseczki marchewki i sera, wszystko zawijam w rulonik.
Podaję na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Posypuję odrobiną nasion sezamu.
Komentarze