Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bakłażanowe rollsy z komosą i amarantusem

Opis wykonania

Grecki charakter dania połączony ze skarbem Inków i Azteków oraz chrupiącą marchewką sprawia, że roladki mają wielowymiarowy smak.

Bakłażana myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Nacieram odrobiną soli i zostawiam na około pół godziny. Następnie rozcieram w moździerzu kolendrę, dodaję odrobinę bazylii, majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Mieszam je z dwoma łyżkami oliwy i smaruję z obu stron bakłażana. Wstawiam go do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotuję amarantus i komosę ryżową. Ser i marchewkę kroję na drobne paseczki. Upieczonego bakłażana wyciągam z pieca. Nakładam na 3/4 długości komosę z amarantusem, kiełki lucerny, paseczki marchewki i sera, wszystko zawijam w rulonik. Podaję na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Posypuję odrobiną nasion sezamu.

Bosch do kuchni