Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bakłażanowe rollsy z komosą i amarantusem

Bakłażanowe rollsy z komosą i amarantusem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grecki charakter dania połączony ze skarbem Inków i Azteków oraz chrupiącą marchewką sprawia, że roladki mają wielowymiarowy smak.

Składniki

200 g bakłażan
15 g nasiona amarantusa
15 g komosa ryżowa
3 g kolendra
1 szczypta bazylia
1 szczypta majeranek
1 szczypta rozmaryn
1 szczypta tymianek
1 szczypta oewgano
1 szczypta sól
30 g ser feta
30 g marchewka
8 g kiełki lucerny
30 ml oliwa z oliwek
5 g sezam

Opis wykonania

Bakłażana myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Nacieram odrobiną soli i zostawiam na około pół godziny. Następnie rozcieram w moździerzu kolendrę, dodaję odrobinę bazylii, majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Mieszam je z dwoma łyżkami oliwy i smaruję z obu stron bakłażana. Wstawiam go do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotuję amarantus i komosę ryżową. Ser i marchewkę kroję na drobne paseczki. Upieczonego bakłażana wyciągam z pieca. Nakładam na 3/4 długości komosę z amarantusem, kiełki lucerny, paseczki marchewki i sera, wszystko zawijam w rulonik. Podaję na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Posypuję odrobiną nasion sezamu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych