Bataty pieczone w miodzie z chili
![Bataty pieczone w miodzie z chili](https://akademiasmaku.pl/storage/7951/conversions/bataty-pieczone-w-miodzie-z-chili-5139-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
Pieczone bataty w miodzie z chilii to świetny dodatek do mięs, ale sprawdzą się również jako przekąska.
Składniki
1 kg - batatów
2 łyżki - miodu
2 szt. - papryczki chili
50 ml - oliwy z oliwek
- sok z limonki
1 ząbek - czosnku (posiekany)
- sól morska do smaku
Bataty pieczone w miodzie z chili
Bataty pieczone w miodzie z chili
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10374/conversions/lFPtWS39IHNcsU-thumb.webp)
Bataty umyj, wyszoruj i pokrój w kostkę 2x2 cm, przełóż do miski.
Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10375/conversions/7fcdnGxYSO0IXv-thumb.webp)
Odstaw na 30 min, żeby bataty przeszły smakiem, a po tym czasie włóż do piekarnika.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10376/conversions/c9axKkHoBGY2tr-thumb.webp)
Piecz w piekarniku przez 20 minut w temp. 180°C
Komentarze