Owocowa owsianka
4 porcje
Średnie
4.5 (Ilość ocen: 2)
Pyszna owsianka z mnóstwem pysznych dodatków
Składniki
100 ml sok jabłkowy
200 ml woda
1/2 łyżeczka cynamon
1 szczypta cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżka jagody goji
1 łyżka rodzyniki
1/2 szt. jabłko
7 łyżka płatki owsiane
1 łyżka masło
2 łyżka jagody
1 łyżka konfitura żurawinowa
1 łyżka płatki migdałów
Owocowa owsianka
Owocowa owsianka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie naszej owsianki rozpoczynamy od wlania do garnka wody i soku jabłkowego. Do tego dodajemy jagody goji, rodzynki, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią i pokrojone na małe kawałki jabłko. Garnek stawiamy na palniku i czekamy aż woda z sokiem zacznie się gotować. Wtedy dodajemy płatki owsiane. Wszystko razem powinno gotować się jakiś 2-3 minuty. Po zdjęciu z palnika pozostawiamy naszą owsiankę na jakieś 10 minut aby "wypiła" płyn, który jeszcze nie został pochłonięty przez płatki. W tym czasie możemy umyć jagody i przygotować żurawinę. Żurawina może być ze słoika, albo możemy na małej patelni podsmażyć owoce żurawiny (świeże lub mrożone) z 2 łyżkami soku pomarańczowego i odrobiną cukru i wody.
Po 10 minutach naszą jeszcze gorącą owsianką mieszamy z łyżkę masła, które doda jej charakteru. Wykładamy owsiankę na talerz, dekorujemy ją świeżymi jagodami, żurawiną i płatkami migdałowymi. Mniaaaam!
Komentarze