Batoniki śliwkowe z kaszą jaglaną i amarantusem
6 porcje
60 min
Łatwe
Pyszne, pełnowartościowe batony śniadaniowe, które zapewnią mnóstwo energii na cały dzień, a przy tym urzekną smakiem każdego fana słodkości!
Składniki
1 szklanka zmiksowane śliwki
2 szklanka kasza jaglana ugotowana
2 szklanka amarantus ekspandowany
1-2 szklanka płatki owsiane
1/2 szklanka miód
1 łyżka olej kokosowy
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżka kakao
Batoniki śliwkowe z kaszą jaglaną i amarantusem
Batoniki śliwkowe z kaszą jaglaną i amarantusem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać przecier śliwkowy i smażyć aż zgęstnieje, wymieszać z cynamonem, ostudzić. Kaszę, przecier śliwkowy, kakao, miód ( na początek 2 łyżki) i wanilię zblendować, Dodać amarantus i płatki - najpierw 1 szklankę, jeśli masa jest rzadka wówczas dodać kolejną porcję płatków. Jeśli masa jest za mało słodka, dodać więcej miodu. Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, nałożyć masę, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok.40 - 60 min. Najlepiej skontrolować patyczkiem stopień upieczenia. Następnie ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto pokroić na 16 prostokątnych batoników. Polewę przelać do woreczka, obciąć końcówkę i wyciskać na batoniki dowolny wzór. Schłodzić w lodówce. I gotowe - można zajadać!
Komentarze