Beza z duszonymi wiśniami według Mateusza Gesslera
 
                                            4 porcje
45 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Beza z duszonymi wiśniami według Mateusza Gesslera
Beza z duszonymi wiśniami według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
 
                        Oddzielamy białka od żółtek i przelewamy je do metalowej misy robota kuchennego. Zaczynamy miksowanie od małych obrotów i – stopniowo je zwiększając – ubijamy białka na prawie sztywną pianę. Cały czas miksując, dosypujemy stopniowo, po łyżce cukier i ubijamy pianę na sztywno, aż zyska błyszczącą białą strukturę, a cukier całkowicie się rozpuści.
 
 
                        Masę dzielimy na dwie części, rozkładamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem. Pieczemy w temperaturze 100–120°C ok. 45 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 75–100°C i susz ok. 40 min. Pilnujemy przy tym, aby beza się nie przypaliła i nie zmieniła koloru. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę.
Wyłączamy piekarnik i czekamy aż wystygnie, dopiero wtedy wyjmujmy z niego bezę. Wiśnie dokładnie odsączamy, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy ok. 20 min na wolnym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzone z sosu wiśnie wkładamy do miski, dodajemy miód i migdały oraz miętę
– dokładnie mieszamy.
 
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).
 
                         
                        Ubijamy śmietanę z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
 
 
                        Na wypieczonej bezie rozsmarowujemy ubitą śmietanę, wykładamy wiśnie i przykrywamy drugą bezą.
 
 
                                     
                                     
                             
                             
                 
                 
    -thumb.webp) 
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze