Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Czas na mistrzowski deser - bezę z duszonymi wiśniami!

Składniki

6 jaj
300 g cukru
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
0,5 l śmietany 36%
Sok z cytryny
6 łyżek miodu
2 łyżki cukru pudru
150 g płatków migdałowych

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1249.8 kcal
Tłuszcz
73.9 g
Węglowodany
123.2 g
Błonnik
22.8 g
Białko
5.5 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1

Oddzielamy białka od żółtek i przelewamy je do metalowej misy robota kuchennego. Zaczynamy miksowanie od małych obrotów i – stopniowo je zwiększając – ubijamy białka na prawie sztywną pianę. Cały czas miksując, dosypujemy stopniowo, po łyżce cukier i ubijamy pianę na sztywno, aż zyska błyszczącą białą strukturę, a cukier całkowicie się rozpuści.
 

2

Masę dzielimy na dwie części, rozkładamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem. Pieczemy w temperaturze 100–120°C ok. 45 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 75–100°C i susz ok. 40 min. Pilnujemy przy tym, aby beza się nie przypaliła i nie zmieniła koloru. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę.

Wyłączamy piekarnik i czekamy aż wystygnie, dopiero wtedy wyjmujmy z niego bezę. Wiśnie dokładnie odsączamy, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy ok. 20 min na wolnym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzone z sosu wiśnie wkładamy do miski, dodajemy miód i migdały oraz miętę
– dokładnie mieszamy.
 

Porada

By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).



Bosh Logo
Bosh
3

Ubijamy śmietanę z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
 

4

Na wypieczonej bezie rozsmarowujemy ubitą śmietanę, wykładamy wiśnie i przykrywamy drugą bezą.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych