Beza z duszonymi wiśniami
![Beza z duszonymi wiśniami](https://akademiasmaku.pl/storage/7220/conversions/beza-z-duszonymi-wisniami-4388-single.webp)
4 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Beza z duszonymi wiśniami
Beza z duszonymi wiśniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8263/conversions/h2oUckdJmR7VBA-thumb.webp)
Oddzielamy białka od żółtek i przelewamy je do metalowej misy robota kuchennego. Zaczynamy miksowanie od małych obrotów i – stopniowo je zwiększając – ubijamy białka na prawie sztywną pianę. Cały czas miksując, dosypujemy stopniowo, po łyżce cukier i ubijamy pianę na sztywno, aż zyska błyszczącą białą strukturę, a cukier całkowicie się rozpuści.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8264/conversions/Ydq74SSVJVwA5a-thumb.webp)
Masę dzielimy na dwie części, rozkładamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem. Pieczemy w temperaturze 100–120°C ok. 45 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 75–100°C i susz ok. 40 min. Pilnujemy przy tym, aby beza się nie przypaliła i nie zmieniła koloru. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę.
Wyłączamy piekarnik i czekamy aż wystygnie, dopiero wtedy wyjmujmy z niego bezę. Wiśnie dokładnie odsączamy, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy ok. 20 min na wolnym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzone z sosu wiśnie wkładamy do miski, dodajemy miód i migdały oraz miętę
– dokładnie mieszamy.
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8265/conversions/bNK16Q8VqmPeZh-thumb.webp)
Ubijamy śmietanę z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8266/conversions/0rhxuFP76ehQpT-thumb.webp)
Na wypieczonej bezie rozsmarowujemy ubitą śmietanę, wykładamy wiśnie i przykrywamy drugą bezą.
Komentarze