Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Beza z duszonymi wiśniami

Opis wykonania

Czas na mistrzowski deser - bezę z duszonymi wiśniami!

Beza z duszonymi wiśniami - krok 1

Oddzielamy białka od żółtek i przelewamy je do metalowej misy robota kuchennego. Zaczynamy miksowanie od małych obrotów i - stopniowo je zwiększając - ubijamy białka na prawie sztywną pianę. Cały czas miksując, dosypujemy stopniowo, po łyżce cukier i ubijajamy pianę na sztywno aż zyska błyszczącą białą strukturę a cukier całkowicie się rozpuści.
 

Beza z duszonymi wiśniami - krok 2

Masę dzielimy na dwie części, rozkładamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem. Pieczemy w temperaturze 100-120°C ok. 45 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 75-100°C i susz ok. 40 min. Pilnujemy przy tym, aby beza się nie przypaliła i nie zmieniła koloru. W razie potrzeby zmniejszamy temperaturę.

Wyłączamy piekarnik i czekamy aż wystygnie, dopiero wtedy wyjmujmy z niego bezę. Wiśnie dokładnie odsączamy, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dusimy ok. 20 min na wolnym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzone z sosu wiśnie wkładamy do miski, dodajemy miód i migdały oraz miętę
- dokładnie mieszamy.
 

Beza z duszonymi wiśniami - krok 3

Ubijamy śmietanę z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru.
 

Beza z duszonymi wiśniami - krok 4

Na wypieczonej bezie rozsmarowujemy ubitą śmietanę, wykładamy wiśnie i przykrywamy drugą bezą.