Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Miękki, pachnący pomarańczą biszkopt, do tego pomarańczowa galaretka i gorzka czekolada na wierzchu. Wracają smaki dzieciństwa! Mniam!

Składniki

20 g Mąka ryżowa
30 g Mąka kukurydziana
1 łyżka Skórka starta z pomarańczy
20 g Ksylitol
2 szt. Jajko
1 szt. Galaretka pomarańczowa bez cukru

Opis wykonania

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu - chcemy żeby była sztywna. Ostudzić, wylać (na grubość ok. 0,5cm) do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, aby później można było łatwo ją wyjąć. Odstawić do lodówki, aż zastygnie. Włączyć piekarnik na temperaturę 180 stopni. Zagotować wodę w garnku, zmniejszyć ogień i postawić miskę na garnku, włożyć do niej jajka, ksylitol i skórkę pomarańczy. Ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta. Zdjąć masę z kuchenki, dodać mąki i delikatnie wymieszać. Gotową masę nakładać w takiej ilości aby pokryła spód natłuszczonych foremek na muffiny (jeśli są silikonowe nie musimy ich natłuszczać). Piec przez 10 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu poluzować biszkopty w foremkach, ale ich nie wyjmować. Pociąć galaretkę na kształt dysków troszkę mniejszych od biszkoptów. Ułożyć na biszkoptach. Roztopić czekoladę w mikrofali i polać nią biszkopty z galaretkami, aby je przykryć cienką warstwą. Odstawić do schłodzenia. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych