Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Przygotowanie jest naprawdę proste, a składniki można dobierać dowolnie - od słonych po słodkie.
Składniki
1 szklanka kasza jaglana
2 szklanka mleko
1 szklanka woda
1 łyżka miód
1 łyżeczka masło
laska wanilii
1 szklanka żurawina
2 łyżka cukier
1 łyżka woda
Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii
Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy mleko i wodę. Zagotowujemy na średnim ogniu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut do miękkości. Odstawiamy garnek, dodajemy masło i miód, a nastepnie zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. W tym czasie do małego garnka dodajemy żurawinę, wodę i cukier. Gotujemy przez około 2 minuty aż żurawina zacznie puszczać sok. Jeżeli jest za mało cukru, dodaj więcej. Przekładamy do miski jaglankę i żurawinę i możemy już pałaszować nasze śniadanie! Smacznego!
Komentarze