Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bułeczki dyniowe to idealna przekąska na przyjęcie z okazji Halloween. Oto prosty przepis, dzięki któremu wykonasz efektowne bułeczki w kształcie dyni. Możesz przełożyć je pyszną konfiturą lub masłem orzechowym.

Składniki

180 g puree z dyni hokkaido
450 g mąki pszennej
180 ml mleka
1 jajko
40 g roztopionego masła
50 g cukru
1/3 łyżeczki soli
7g drożdży w proszku
orzechy włoskie lub pekan do ozdobienia bułek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
199.3 kcal
Tłuszcz
4.8 g
Węglowodany
32.8 g
Błonnik
5.9 g
Białko
1.4 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

1

Dynię przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wstaw dynię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut. W tym czasie zmięknie i zamieni się w puree.

Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól. Krótko wymieszaj. Następnie dodaj puree dyniowe, jajko, roztopione masło i mleko. 

2

Wyrabiaj ciasto z pomocą robota na średnich obrotach przez ok. 15 minut, do czasu aż powstanie kula zwartego i gładkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie i lepi się do naczynia, dodaj jeszcze 1–2 łyżki mąki i miksuj dalej.

Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrastania na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Następnie podziel ciasto na 10–15 porcji i uformuj okrągłe kulki.

Każdą kulkę ciasta obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na osiem równych części.

Tak przygotowane kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na 20–30 minut. W tym czasie bułeczki powinny nieco urosnąć.

4

Tak przygotowane bułeczki włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni w funkcji grzania góra/dół, i piecz przez 15–25 minut do czasu, aż bułeczki zaczną się rumienić z wierzchu.

Z upieczonych bułeczek delikatnie zdejmij sznurki, a w samym ich środku umieść po kawałku orzecha, który będzie udawał ogonek prawdziwej dyni.

Bułeczki podawaj jeszcze ciepłe lub na zimno. Świetnie sprawdzą się z różnego rodzaju dipami i sosami na imprezie z okazji halloween.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Jeśli ktoś miałby wątpliwości przed wykonaniem tego przepisu to zupełnie niepotrzebnie. Super pomysł na bułeczki