Bułeczki dyniowe
12 porcje
150 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Bułeczki dyniowe
Bułeczki dyniowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wstaw dynię do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut. W tym czasie zmięknie i zamieni się w puree.
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, drożdże, cukier, sól. Krótko wymieszaj. Następnie dodaj puree dyniowe, jajko, roztopione masło i mleko.
Wyrabiaj ciasto z pomocą robota na średnich obrotach przez ok. 15 minut, do czasu aż powstanie kula zwartego i gładkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie i lepi się do naczynia, dodaj jeszcze 1–2 łyżki mąki i miksuj dalej.
Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem do wyrastania na ok. 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Następnie podziel ciasto na 10–15 porcji i uformuj okrągłe kulki.
Każdą kulkę ciasta obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na osiem równych części.
Tak przygotowane kulki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na 20–30 minut. W tym czasie bułeczki powinny nieco urosnąć.
Tak przygotowane bułeczki włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni w funkcji grzania góra/dół, i piecz przez 15–25 minut do czasu, aż bułeczki zaczną się rumienić z wierzchu.
Z upieczonych bułeczek delikatnie zdejmij sznurki, a w samym ich środku umieść po kawałku orzecha, który będzie udawał ogonek prawdziwej dyni.
Bułeczki podawaj jeszcze ciepłe lub na zimno. Świetnie sprawdzą się z różnego rodzaju dipami i sosami na imprezie z okazji halloween.
Komentarze