Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dynia

Dynia

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy sprowadził ją w XV w. Krzysztof Kolumb. Początkowo traktowano ją jako egzotyczną ciekawostkę,lecz...

Czytaj więcej
Dynia
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy sprowadził ją w XV w. Krzysztof Kolumb. Początkowo traktowano ją jako egzotyczną ciekawostkę, lecz współcześnie, dynia uprawiana jest w niemal wszystkich krajach i ceni się ją ze względu na walory smakowe, ale i prozdrowotne właściwości.

 

Co zrobić z dyni?

 

Wśród warzyw niekwestionowaną królową jesieni jest dynia. Jej intensywnie pomarańczowy kolor przyciąga wzrok, a delikatny miąższ jest pełen smaku. Mimo że dynia jest niezwykle uniwersalnym warzywem, to wiele osób nie ma pomysłu na dania z jej udziałem. Jeśli i Ty do nich należysz, wypróbuj nasze przepisy na dania z dyni.

 

Dynia w wielu odsłonach

 

Lekko słodki smak dyni pozwala wykorzystać ją zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Pomarańczowy miąższ po obraniu ze skórki można gotować, piec, dusić, miksować na puree oraz ścierać na tarce. Tak przygotowana, będzie bazą do wielu przepisów na słodkie desery, rozgrzewające zupy czy pożywne dania obiadowe. Delikatna słodycz miąższu sprawia, że doskonale nadaje się ona również do przygotowania przetworów czy konfitur. Dynia jest warzywem prostym w obróbce, dlatego poradzi z nią sobie nawet początkujący miłośnik gotowania.

Znakomicie komponuje się z korzennymi przyprawami, które nie tylko nadają jej wyrazistego smaku, ale również działają rozgrzewająco. Z tego względu po dania z dynią warto sięgać zwłaszcza w chłodne i ponure dni.  

 

Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj jej właściwości!

 

Czy dynia poza smakiem może wnieść coś do Twojej kuchni? Oczywiście! To warzywo pełne zdrowia. Dzięki dużej zawartości witaminy A pozwoli Ci zachować piękną skórę, a ponieważ aż 90% jej miąższu to woda, pomoże Ci idealnie nawilżyć cerę. Przede wszystkim jednak dynia… wesprze Cię w odchudzaniu. Ma niewiele kalorii (tylko 26 kcal na 100 g), a zawiera dużo błonnika. Oznacza to, że nawet niewielka jej porcja nasyci Cię na długi czas. Pora więc sięgnąć po potrawy z dyni!

 

Zupy z dyni

Znajdziesz u nas dyniowe zupy takie jak:

 

  • Krem dyniowo-paprykowy

  • Dyniowa zupa z kurczakiem i ciecierzycą 

  • Egzotyczna zupa dyniowa z topinamburem

  • Pikantna zupa z dyni

 

Dania obiadowe z dynią

  • Sałatka z dynią i kurczakiem

  • Pikantna zapiekanka z dyni

  • Kurczak z dynią na słodko

  • Jesienna potrawka z dyni

 

Desery z dyni

A może tak spróbować słodkości z dyni? Sprawdzą się nie tylko na Halloween!

 

  • Sernik dyniowy

  • Muffiny dyniowe

  • Szybkie ciasto z dyni

  • Babeczki dyniowe na Halloween

 

Przetwory z dyni

Choć może Ci towarzyszyć całą jesień, zimą będzie już trudniej o to pyszne warzywo. Możesz jednak zamknąć je w słoiczkach z przetworami z dyni. Polecamy przepisy takie jak:

 

  • Konfitura dyniowo-pomarańczowa

  • Dynia w occie jabłkowym

  • Dynia marynowana