Buraczane babeczki z musem z melona
4 porcje
Średnie
Buraczane babeczki mają wyjątkowy smak i aromat, dobór składników, kolorystykę i można je podawać na różne sposoby.
Składniki
4 szt. upieczone (al dente) średniej wielkości buraki
1 szklanka ugotowana kasza jaglana
2 szt. jajka
1 szt. jabłko ( bez części nasiennej)
2 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
4 łyżka oliwa
4 łyżka bułka tarta
2 łyżka mąka orkiszowa, pełnoziarnista
1 szczypta przyprawy; kmin, szczypta cynamonu i tymianek
1 łyżka ser dojrzewający (starty)
0,5 łyżka szpinak
0,5 szt. melon
Buraczane babeczki z musem z melona
Buraczane babeczki z musem z melona
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Zblendować wszystkie składniki z wyjątkiem buraków. Do otrzymanej masy dodać utarte na dużych oczkach buraki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy muffinkowej. Udekorować szpinakiem. Piec ok.30 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
DEKORACJA:
kilka łyżek podsmażonego szpinaku z częścią cebuli , czosnku , dodatkiem utartego sera dojrzewającego i przypraw.
MUS Z MELONA: Melona obrać ze skórki, pokroić na kostkę i zblendować.
Komentarze