Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
pyszna, gęsta i bardzo zdrowa zupka

Składniki

1 kg czerwone buraki
1 l bulion drobiowy lub woda
1 szt. cebula
1 łyżeczka sok z cytryny
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka świeżo zmielony pieprz czarny
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka lubczyk
8 szt. ugotowane ziemniaki

Opis wykonania

Cebulę obieramy i podpiekamy. Buraki obieramy i przecinamy na pół. Zalewamy bulionem, podprawiamy solą, dodajemy podpieczona cebulę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy soku z cytryny, pieprz, lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu. Gdy wyszła za gęsta to dolewamy albo bulionu albo wody. Chwile jeszcze gotujemy i gotowe. Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy