Buraczkowy rumieniec
4 porcje
120 min
Łatwe
pyszna, gęsta i bardzo zdrowa zupka
Składniki
1 kg czerwone buraki
1 l bulion drobiowy lub woda
1 szt. cebula
1 łyżeczka sok z cytryny
3 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka świeżo zmielony pieprz czarny
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka lubczyk
8 szt. ugotowane ziemniaki
Buraczkowy rumieniec
Buraczkowy rumieniec
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obieramy i podpiekamy. Buraki obieramy i przecinamy na pół. Zalewamy bulionem, podprawiamy solą, dodajemy podpieczona cebulę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy soku z cytryny, pieprz, lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu. Gdy wyszła za gęsta to dolewamy albo bulionu albo wody. Chwile jeszcze gotujemy i gotowe. Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo.
Komentarze