Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Makaron cannelloni to makaron w kształcie dużych rurek do nadziewania. Cannelloni z mięsem mielonym i w sosie pomidorowym to przepis na smaczny obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe.

Składniki

250 g - makaronu cannelloni (duże rurki do nadziewania)
500 g - mięsa wołowego mielonego
700 ml - passaty pomidorowej
1/3 kubka - świeżej bazylii
1 szt. - cebuli
1 ząbek - cebuli
2 łyżeczki - suszonego oregano
1 łyżeczka - cukru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia cebuli i czosnku
200 g - mozzarelli (twardej i tartej)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
486.7 kcal
Tłuszcz
22.2 g
Węglowodany
37.9 g
Błonnik
32.2 g
Białko
1.8 g
Sól
1.4 g

Opis wykonania

Składniki na cannelloni z mięsem mielonym

Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie do zeszklenia. Do większej miski dodaj mięso mielone, zeszkloną cebulę z czosnkiem, 1 łyżeczkę oregano i większość bazylii pokrojonej w paski. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników.

Cannelloni z mięsem mielonym w piekarniku

W rondlu zagotuj passatę, dopraw oregano, cukrem, solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylej warstwę sosu pomidorowego, Każde cannelloni nadziewaj farszem mięsnym i układaj obok siebie. Cannelloni zalej sosem pomidorowym i posyp warstwą mozzarelli. Naczynie zakryj folią aluminiową.

Upieczone cannelloni z mięsem mielonym

Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, po czym zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200 stopni i piecz przez kolejne 10 minut do zarumienienia sera. Chwilę odczekaj, górę posyp świeżymi listkami bazylii i podawaj z formy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ancyna
To jest przepyszne! Uwielbiam takie proste makaronowe przepisy. W naczyniu pół na pół cannelloni i pory