Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe i pożywne. W sam raz na drugie śniadanie lub gdy po prostu dopadnie nas niespodziewany głód.

Składniki

150 g puree z dyni
150 g puree z marchwi
1 szt. pomarańcza
250 g mąka żytnia do wypieku chleba
2 płaskie łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
150 g drobny cukier brązowy
4 szt. jajka
200 ml olej rzepakowy
150 g płatki owsiane górskie
3 łyżeczka cynamon
1 szczypta sól

Opis wykonania

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! 1. W dwóch oddzielnych miskach przygotowujemy: w 1 misce składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, cukier, płatki owsiane, sól, starta skórka z pomarańczy) w drugiej mokre (puree z dyni, puree z marchwi, roztrzepane delikatnie jajka oraz olej). 2. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. 3. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy papilotki, którymi wykładamy formę do pieczenia muffinek. 4. Wypełniamy je do 3/4 wysokości i posypujemy po wierzchu szczyptą brązowego cukru trzcinowego. 5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (kontrolujemy pieczenie ze względu na to, że jednak niektóre piekarniki różnią się).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych